KU JANË MBI 200 LIBRAT E BOTUARA BRENDA VITIT!

Në vitin 2019 Ministria e Kulturës së Maqedonisë së Veriut përkrahu materialisht rreth 220 tituj në gjuhën shqipe (prozë, poezi, drama, përkthime, shkencë, gjuhësi, religjion etj) pa mos i përfshirë këtu edhe disa revista, manifestime letrare, DVD dhe monografi (vlera e përkrahjes së librave lëviz prej 1000 euro e ndodh që ndonjë botim të përkrahet edhe deri më 5000 euro. Këto janë para edhe të taksapaguesve shqiptarë). Një vit më vonë, pra në vitin 2020, numri i përkrahur i librave shqip ishte edhe më i madh.

Insistimi këmbëngulës që vetëm sasia të paraqitet si sukses i grupeve politike, ka bërë që në sektorin e botimit të librit shqip të paraqiten shumë anomali, duke filluar nga shtimi enorm i numrit të “shkrimtarëve” shqiptarë, i cili numër realisht është shumë i madh se sa ekzemplarët e tirazhit të librave që botohen (mesatarisht 300 ekzemplarë), e deri te paraqitja me bollëk e anti-vlerave, të cilat në masë të madhe e kanë ngulfatur kulturën shqiptare në përgjithësi dhe librin shqip në veçanti.

Dhe tash vijmë te pyetja e pashmangshme: po, a i keni parë diku këto libra? A mos keni lexuar ndonjë njoftim (me përjashtime të vogla), po qoftë edhe në facebook, për daljen nga shtypi jo të mbi 200 libra, por së paku të 10 librave? Ose, a mund të thotë dikush se çfarë në të vërtetë botohet? Ose a jep dikush llogari për shumë e shumë libra të botuara, por që në kushte normale do të ishin të pabotueshme, sepse, fatkeqësisht, numri më i madh i këtyre titujve nuk i plotësojnë as kushtet elementare.

Ndoshta edhe është mirë që pjesa dërmuese e këtyre titujve mbeten diku, ku i mbulon pluhuri i harresës, sepse nga këta tituj të botuar (në rrethana normale) do të skuqeshim, por, pse jo, edhe do të turpëroheshim me përmbajtjen e tyre. E gjithë kjo është pasojë e mungesës së mekanizmave që do ta rregullonin çështjen e botimit të librit shqip dhe jo të vijmë te përfundimi se shumica e atyre që aplikojnë (individualisht ose përmes shtëpive botuese) kanë vetëm një qëllim: përfitimin material. Abuzimi i këtillë duhet të marrë fund dhe gjërat duhet të kthehen në binarët e duhura.
E keqja, pra, na vjen prej brenda dhe jo prej jashtë. Të jemi më të qartë: të keqen vetë ne ia sjellim vetes. Ose kjo e keqe mban autorësinë tonë…/Shkelzen Halimi

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close