Maska më e vjetër në botë

Maska më e vjetër në botë që daton që nga periudha para-qeramikës neolitike B, 9,000 vjet më parë, e ekspozuar në Muzeun Kombëtar të Izraelit
Kjo maskë guri e gdhendur që përshkruan një fytyrë njerëzore i përket një grupi të rrallë maskash nga periudha neolitike që u zbuluan në shkretëtirën hebreje në skajet e saj dhe konsiderohen të jenë maskat më të vjetra në botë.
Bazuar në ngjashmërinë e tyre me kafkat e suvatuara dhe të zbukuruara që dolën në dritë në vendet nga e njëjta periudhë, studiuesit spekulojnë se maskat përfaqësonin shpirtrat e të vdekurve dhe u përdorën në ceremoni fetare-shoqërore, të tilla si kultet e paraardhësve dhe në ritet magjike që lidhen me shërimin dhe fallin.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close