Gjykata më e lartë e BE-së mbështet kufizimet për therje të kafshëve

Gjykata më e lartë në Bashkimin Evropian ka mbështetur një ligj belg që parasheh humbjen e vetëdijes së kafshëve para therjes, duke kundërshtuar kështu kërkesat e grupeve hebreje dhe atyre myslimane, dhe duke hapur rrugën që edhe shtetet tjera të miratojnë kufizime të ngjashme.

Aktivistët për të drejtat e kafshëve kanë miratuar këtë rregull që kufizon disa rite fetare.

Ambasadori izraelit në Belgjikë dhe Luksemburg, Emmanuel Nahshon, e ka quajtur këtë vendim “katastrofik dhe goditje për jetën e hebrenjve në Evropë”.

Asociacionet e hebrenjve dhe myslimanëve kanë argumentuar se dekreti origjinal i hartuar në Belgjikë më 2017, i ka bërë të paligjshme mënyrat tradicionale të therjes së kafshëve.

Ata kanë thënë se metodat e tyre të therjes së fytit të kafshëve me thikë të mprehtë, ka rezultuar me vdekje të menjëhershme dhe se humbja paraprake e vetëdijes nuk është e lejuar.

Mirëpo gjykata me bazë në Luksemburg ka gjetur se dekreti belg është në linjë me ligjin e Bashkimit Evropian.

Gjyqtarët kanë gjetur se ligji në fjalë kufizon vetëm një aspekt të traditave fetare dhe se nuk ndalon praktikën në përgjithësi.

Ambasadori Nahshon ka thënë përmes Twitterit: Duket se toleranca dhe diversiteti janë fjalë boshe në sytë e disa evropianëve”.

Grupi belg, Veprimi Global në Interes të Kafshëve, ka thënë se është i gëzuar nga ky vendim, duke thënë se u mundëson edhe vendeve tjera të bllokut evropian që të miratojnë masa të ngjashme.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close