Shtetet e Bashkuara po ballafaqohen me amebën që “ha trurin”

Sikur bota nuk e ka mjaft që po ballafaqohet me pandeminë e shekullit,të cilën e shkakton coronavirusi,tani vijnë lajme të këqija nga Shtetet e Bashkuara duke njoftuar për rastet e një amebe që ha trurin ku janë regjistruar raste në të gjithë jugun e Shteteve të Bashkuara të cilat kanë filluar të përhapen drejt veriut përmes sistemeve të ujërave të ëmbla, një proces që shqetëson zyrtarët shëndetësorë të cilët tashmë po janë në luftë edhe me pandeminë.

Sipas një studimi të ri, organizmi njëqelizor – “ameba që ha trurin”, Naegleria fowleri (N. fowleri) është përhapur pa pushim drejt veriut gjatë katër dekadave të fundit.

Studiuesit në Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kanë ndjekur përhapjen 40-vjeçare të amebës vdekjeprurëse në të gjithë Shtetet e Bashkuara të Jugut dhe vunë re se ajo gjithashtu ndodh në gjerësi më të larta, ndoshta për shkak të efekteve të ndryshimit të klimës.

Numri i rasteve ka mbetur i njëjtë krahasuar me vitin e kaluar, por tendencat gjeografike janë një shqetësim. Ameba shkakton një infeksion shkatërrues dhe shpesh fatal të trurit të quajtur meningoencefaliti primar ameb (PAM).

Banon në ujë të ngrohtë të freskët siç janë liqenet, lumenjtë dhe rezervuarët, raporton RT. Infeksioni ndodh kur uji i ndotur hyn në hundën e një personi, nga ku përhapet lart në rrjedhën e trurit.

Infeksioni lëviz në veri me rreth 13 kilometra në vit, dhe rastet e infeksionit janë regjistruar në studime që nga viti 1978, dhe të gjitha ato kishin të bënin me qëndrimin në ujë.

Studiuesit gjithashtu vunë re temperatura mesatare ditore të ngritura të regjistruara dy javë para çdo infeksioni.

“Është e mundur që rritja e temperaturës dhe rritja pasuese e aktiviteteve rekreative në ujë, të tilla si noti dhe sportet ujore, mund të kontribuojnë në ndryshimin e epidemiologjisë së të kësaj sëmundje”, deklarojnë autorët.

Fatkeqësisht, aktualisht nuk ka një test të shpejtë për praninë e N. Fowler në ujë, kështu që aktualisht këshilla e vetme është të shmangni ujin e freskët të ngrohtë gjatë periudhave të motit të mirë ose të mbani hundën mbi sipërfaqen e ujit.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close