Gjuha shqipe është gjuhë e vjetër sa vet njerëzimi.

Çdo njëri që njeh dhe kupton edhe një gjuhë tjetër nga këto të mëdhatë europiane, ndodhë shpesh të rastisë në ngjashmërinë kuptimore e fjalëve të atyre gjuhëve dhe asaj shqipe.
Gjermaniket,romanet,sllaviket….dhe jo nuk mori shqipja nga këto por thesari është i përbashkët që rrjedh nga një e kaluar e përbashkët por ndryshe nga ajo e ashtuquajtura “indoevropiane”.
Gjuha shqipe nuk është substrat (nën-shtrat ,edhe këtu kemi të bëjmë me një fjalë shqipe),por vet trungu nga e cila rrodhën të gjitha të tjerat.Tjetër gjë është në jemi ne të gjithë përfaqesues të atij trungu,por ne flasim gjuhën që është trashëgemi direkte e atij trungu.
Vet-turprimi i akademive dhe akademikve tanë për të thënë të vërtetën duke pretenduar se shqipja u okupua nga barbarizmat duke mbushur leksikun e saj me to,është vetëm një deformim i të vërtetës.
Të vërtetën të cilën po e ndriçojnë disa mendje të shekullit tonë,e të cilën e kishin trasuar mendimtar e gjuhëtarë gjerman të shekullit 18,duhet nxjerrë s’bashku me historinë e mohuar.
Gjuha është ajo për të cilën është kapur etnia dhe ka formuar rrethin e krijimit të identitetit i cili solli kombin.Pra edhe kombin shqiptar.Fjala me këtë edhe gjuha në tërësi në një farë mënyre është përcaktuesi i të qenurit shqiptar.
/Xhelil Arifi/proinformacion.com/

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close