Studim i ri :”Alienët mbase e kanë shkatërruar veten e tyre.”

Dokumenti studimor i botuar së fundëmi vlerëson se afati kohor optimal për zhvillimin e qytetërimeve jashtëtokësore ndodhi rreth tetë miliardë vjet pas formimit të Rrugës së Qumështit dhe se civilizime të tilla ka më shumë gjasa të jenë vetëshkatërruar.

Studimi i ri, autor i të cilit janë hulumtues të NASA dhe nga Institutin Teknologjik të Kalifornisë, bazohet në ekuacionin e Drake dhe ekzaminohet se ku në hapësirë ​​dhe kur forma të tjera të jetës inteligjente mund të kenë jetuar ose janë ende duke jetuar.

Studiuesit morën parasysh një numër faktorësh që do të ndikonin në zhvillimin e jetës inteligjente jashtëtokësore, të tilla si frekuenca e rrezatimit të lëshuar nga shpërthimet yjore, koha e nevojshme për zhvillimin e jetës inteligjente dhe tendenca e mundshme e civilizimeve të tilla për tu vetë-shkatërruar. rreth një planeti të ngjashëm me Tokën.

Duke krijuar modelin, ata përcaktuan që jeta inteligjente ka shumë të ngjarë të shfaqet rreth tetë miliardë vjet pas formimit të Rrugës së Qumështit, duke vërejtur se një jetë e tillë ishte krijuar ndoshta rreth 13,000 vjet dritë nga qendra galaktikës.

Për krahasim, Toka, e vendosur rreth 25,000 vjet dritë larg nga qendra galaktikes, ka dëshmuar shfaqjen e njerëzve afërsisht 13.5 miliardë vjet pas formimit të Rrugës së Qumështit.
“Është e mundur që një formë inteligjente e jetës diku në galaktikë është akoma shumë e re për t’u vërejtur”, përfunduan studiuesit në studimin e tyre.

Sidoqoftë, studiuesit kanë zbuluar gjithashtu se potenciali për vetë-shkatërrim ka ndikuar shumë në sasinë e jetës inteligjente galaktike, me zyrtarë që spekulojnë se edhe nëse ekzistojnë qenie inteligjente, ato ka të ngjarë të vetë-shkatërrohen, dhe nuk do të ishte për t’u habitur nëse shumë pak jetë inteligjente ekziston diku. diku tjetër ose aspak.

Studiuesit kanë sugjeruar që një vetë-shkatërrim i tillë mund të ketë qenë rezultat i luftës, ndryshimit të klimës ose zhvillimit të bioteknologjisë, të gjitha mundësitë janë përmendur në studimet që datojnë që nga fillimi i viteve 1960.

Studimi i ri, i cili u botua në bazën e të dhënave arkivore, është dorëzuar në revistë dhe po pret shqyrtimin. Ajo u shfaq pasi një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Nottingham vlerësuan se ekzistojnë 36 civilizime të huaja inteligjente komunikuese në Rrugën e Qumështit.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close