“Dragonjtë” “Fluturakët” “Fëmijët me pupla” , ose si i njohim sot si Ëngjëj.!

Legjenda rrjedh nga lashtësia e kohës Pellazge kur Zotat jetonin ende mes nesh.! Kjo legjend gjendet në shumë zona të Shqipëris, ku në të gjitha tregimet ajo mban të njëjtën formë.

Këta Ëngjëj ose Dragonj si quhen nga populli, ishin dhurat direkt e Zeusit “Zotit” për të mbrojtur njërzimin nga sulme të panjohura.!

Që në fëmijëri ata zotëronin fuqi të shumta, në muajt e para të lindjes fillonin të ecnin dhe më pas mund të fluturonin. Dobësia e tyre është që nuk duhet të jetë një i dytë të di sekretin e tyre, pasi kur një tjetër e di ata smuren edhe vdesin. Veprojnë kur koha është acaruar, në stuhi edhe rrufet godasin tokën ashpër.

Nëse kemi të dhëna të tjera i ndani ato me, por jo vetëm kaq edhe legjenda të tjera popullore.!

/Toka Iliro-Pellazge

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close