Masa anti-coronavirus për të cilën na kishin bindur në fillim ishte e ekzagjeruar?

Masa që u aplikua dhe u këshillua në të gjithë botën në fillim të pandemisë së koronavirusit, sipas studimit të fundit të shkencëtarëve, ishte e panevojshme.

Një studim nga Emanuel Goldman, një mikrobiolog në Universitetin Rutgers në Shtetet e Bashkuara, botuar në revistën shkencore “The Lancet”, tregoi se një person nuk ka gjasa të infektohet me koronavirus nëse bie në kontakt me sipërfaqen në të cilën më parë fluturuan grimcat e virusit.

“Në spitale, zonat pranë pacientëve që morën kovid 19 u testuan dhe asnjë variant infektiv i virusit nuk u gjet në to,” tha Goldman. Sidoqoftë, acid ribonukleik viral (ARN) u gjet në sipërfaqe, për të cilat Goldman thotë se është “kufoma” e virusit.Është e vetmja gjë që mbetet kur virusi vdes. “Pasi të gjendet në mjedis, virusi është shumë i dobët dhe shuhet shumë shpejt”, shpjegoi Goldman.

Gazeta zagrebase Jutarnji list, e cila citoi një pjesë të studimit të fundit, na kujton se shkencëtarët dhe ekspertët e shëndetit publik na siguruan në fillim të vitit që infeksioni përmes sipërfaqeve të ndotura ishte një problem, dhe disa studime të botuara në pranverë pohuan se virusi korona mund të mbijetojë në sipërfaqe për disa ditë.

Transmetimi i virusit mendohej të ndodhte kur një person i infektuar teshtin ose kollitet pranë një sipërfaqeje dhe personi u infektua duke prekur sipërfaqen dhe më pas duke transmetuar grimcat në sytë, hundën ose gojën me pëllëmbët dhe duart e tyre. Atëherë njerëzit u këshilluan që të dezinfektojnë rregullisht sipërfaqet gjithnjë e më të frekuentuara, të fshijnë ushqimet që blejnë në dyqane dhe madje të veshin doreza.

Tani pretendohet se kjo ishte një ekzagjerim dhe se të gjitha provat sugjerojnë që thithja e grimcave të virusit është mënyra mbizotëruese e infeksionit.

Cila është “mashtrimi”? Në atë kohë, shkencëtarët kuptuan se eksperimentet nga fillimi i vitit ishin bërë në laboratorë të kristaltë me doza shumë më të larta të virusit sesa ato që mund të hasen në jetën reale.

Specialisti i infeksioneve të traktit të frymëmarrjes, Dr. Kevin Finley nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i Sh.B.A thotë se nuk ka të dhëna shkencore që do të justifikonin dezinfektimin e zellshëm të dorezave të dyerve, paketave dhe ushqimeve të tjera. Gjithashtu, nuk ka asnjë justifikim shkencor për dezinfektimin disa orësh të sipërfaqeve të frekuentuara në aeroporte, ndërtesa me shumë qëllime dhe në transportin publik, shtoi ai.

“Unë nuk kam hasur në ndonjë të dhënë që do të mbështeste tezën se ne jemi të infektuar me virusin në atë mënyrë që ai kërcen mbi ne nga trotuari”, tha Finley.

Daphne Farmer, një kimiste atmosferike në Universitetin e Kolorados, thotë se spërkatja e hapësirës me dezinfektues mund të jetë potencialisht e rrezikshme. “Përdorimi i tepërt i zbardhuesit dhe peroksidit të hidrogjenit mund të çojë në formimin e grimcave toksike që thithen më pas,” paralajmëron ajo, duke shtuar, “Ato mund të shkaktojnë stres oksidativ dhe disa janë toksina të pastra”.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close