VRASJA E DYTË E KONFERENCËS BUJANIT

Konferenca e Bujanit 31 .12. 1943 -2 .01 .1944 është kryevepra politike , ushtarake e Gjeneral Enver Hoxhës që Kosovën e bëri subjekt ndërkombëtar . Është një traktat ndërkombëtar krahas Konferencës së Teheranit , Jalltës , Moskës dhe Potsdamit gjatë Luftës Dytë Botërore . Rezoluta përcaktoi të drejtën e Kosovës për vetëvendosje deri në shkëputje të nënshkruar nga U.N.Ç . e Jugosllavisë dhe Shqipërisë dhe të garantuar nga Aleatët Antifashist : BRSS, SHBA , dhe Britania e Madhe .

Mbas përfundimit të Luftës Dytë Botërore , Jugosllavia nuk zbatoi obligimin ndërkombëtar , përkudrazi zhvlerësoi vendimet e Bujanit , likuidoi me vrasje Nënkryetarët Rifat Berishën , Millan Zeqarin , kurse Pavle Joviqeviqin shkarkuan nga pozitat dhe stigmatizuan për tër jetën .

Vrasja e dytë e Konferencës së Bujanit vazhdoi pas shpërbërjes së RSFJ , kësaj radhe lëvizja ,, jo violente ” duke u shërbyer me mjete të Luftës Speciale të UDB -s , ka arritë jo vetëm të stigmatizoi dhe ngujoi por ta likuidoi plotësisht Rezolutën e Bujanit , si një ,, ngjarje marksiste -leniniste ” ?!/Ragip Shala

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close