Daka (KQZ):Reforma zgjedhore e domosdoshme

Kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ), Valdete Daka, ka deklaruar se sistemi zgjedhor në vend ka nevojë për reformë.

Sipas saj duhet të qartësohen shumë çështje në mesin e tyre edhe votat jashtë Kosovës.

Edhe çështje teknike duhet që të evitohen tha ajo, në mënyrë që mos të përsëriten problemet e njëjta ditën e zgjedhjeve.

“Po tashmë është evidente se duhet të kemi një reformë zgjedhore. Ka shumë çështje të cilat duhet të ndryshohen, ka çështje të cilat duhet të qartësohen e në mesin e tyre ka qenë edhe vota jashtë Kosovës, vota nga diaspora, mënyra se si ata votojnë”, ka theksuar Daka për EO.

“Afatet kohore të gjitha këto pra përveç shumë çështjeve tjera teknike të cilat duhet të rregullohen me ligjin mbi zgjedhjet, pastaj zgjedhja e krye shefit e cila tashmë na është bërë një barrë për shkak që disa herë kemi probleme lidhur me këto përzgjedhje, çështjet teknike të cilat kanë direkt implikim në ditën e zgjedhjeve”.

Tutje, Daka tha se përkundër sfidave që janë përballur këtë vit si pasojë e pandemisë, kanë arritur që të përfundojnë me sukses një proces zgjedhor, atë në Podujevë dhe Mitrovicën e Veriut.

“Po ka qenë një vit i vështirë, jo vetëm për KQZ-në, por për te gjithë ne si qytetarë edhe si bartës të institucioneve”.

“Megjithatë ne e kemi përfunduar një proces zgjedhor me sukses, jam e kënaqur që përkundër faktit se jemi në kohë pandemie, kemi arritur që të realizojmë zgjedhje të mira, të cilat janë pranuar nga të gjithë”.

Më tej, Daka njoftoi se KQZ-së i është zvogëluar buxheti për vitin 2021.

“Po në fakt neve na është zvogëluar buxheti, sikur të gjitha institucioneve, dhe meqenëse, në vitin e ardhshëm i kemi vit zgjedhor, pra i kemi zgjedhjet e rregullta lokale, do të shohim se sa do të ketë ndikim. Ende nuk mundemi me dhanë një konstatim”, u shpreh ajo.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close