Në vitin 2020, Toka është rrotulluar më shpejt se kurrë në 50 vitet e fundit!

Vitin e kaluar janë shënuar 28 ditët më të shpejta që nga viti 1960 dhe planeti ynë është vërtitur rreth boshtit të tij disa milisekonda më shpejt se mesatarja.

Ne nuk duhet të shqetësohemi për këtë, rrotullimi i Tokës rreth boshtit ndryshon pak gjatë gjithë kohës sepse ndikohet nga ndryshimet në presionin atmosferik, erërat, rrymat oqeanike dhe lëvizja e bërthamës.

Një rritje ose ulje e tillë mezi e dukshme e shpejtësisë mund të jetë e papërshtatshme vetëm për ata që merren me orë atomike ultra të sakta që matin Kohen e Koordinuar Universale (UTC), sipas së cilës ne vendosim orët tona. Kur rrotullimi i Tokës devijon nga UTC për më shumë se 0.4 sekonda, UTC atëherë fillon të rregullohet.

Deri më tani, gjatë rregullimit në fund të qershorit ose dhjetorit, “sekondat e brishtë” janë shtuar kryesisht për të rreshtuar UTC me kohën astronomike. Kjo është, deri vonë, tendenca e përgjithshme e rrotullimit të Tokës ngadalësohej nga fillimi i matjeve të sakta satelitore në fund të viteve 1960 dhe në fillim të viteve 1970.

Që nga viti 1972, ekspertët kanë shtuar një hap të dytë afërsisht çdo vit e gjysmë. Rregullimi i fundit i tillë ishte në vitin 2016, kur një “sekondë e shpejtë” iu shtua Natës së Vitit të Ri në 23 orë, 59 minuta dhe 59 sekonda, shkruan Live Science.

Sidoqoftë, vitin e kaluar gjërat ndodhën ndryshe dhe tani, për herë të parë, shkencëtarët po mendojnë të heqin një sekondë nga UTC. Domethënë, dita zgjat mesatarisht 86,400 sekonda, por dita astronomike në 2021 do të jetë më e shkurtër për 0,05 milisekonda mesatarisht. Në fund të vitit, mund të jetë një vonesë prej 19 milisekondash.

“Nëse shpejtësia e rrotullimit të Tokës përshpejtohet, është mjaft e mundshme që do të nevojitet një hap i dytë negativ. Tani për tani, është shumë herët të thuhet nëse kjo do të ndodhë me të vërtetë”, tha fizikani Peter Viberley i Laboratorit Kombëtar të Fizikës në MB për The Telegrafin.

“E ardhmja e sekondave të brishtë po diskutohet në nivelin ndërkombëtar. Është e mundur që nevoja për një hap të dytë sekondar do të inkurajojë vendimin për heqjen e sekondave të brishtë plotësisht,” shtoi ai.

Shikuar nga ana astronomike, Toka theu rekordin e mëparshëm për ditën më të shkurtër astronomike të vendosur në 2005 për 28 herë vitin e kaluar. Gjatë ditës më të shkurtër të atij viti, 5 korrik, planeti ynë rrotullohej rreth boshtit të tij 0,0516 milisekonda më shpejt se mesatarja e 86,400 sekonda. Dita më e shkurtër në vitin 2020 ishte 19 korriku, kur planeti përfundoi rrotullimin e tij 1.4602 milisekonda më shpejt se mesatarja.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close