Niveli i ujit në liqenin e Badovci dhe Batllavës rritet për mbi 3 metra

Reshjet e mëdha të shiut të ditëve të fundit shkaktuan vërshime në gjithë vendin, duke lënë edhe pasoja të mëdha në shumë fshatra.

Por sasia e madhe e shiut që ra në këtë kohë ka ndikuar edhe në rritjen e nivelit të liqeneve akumulues në Badovc e Batllavë, prej nga furnizohen me ujë të pijes kryeqytetasit.

Kryeshefi i ndërmarrjes “Ujësjellësi”, Sokol Xhafa, ka konfirmuar  se falë reshjeve në liqenin e Badovci niveli i ujit është ngritur për 3.25 metra, kurse në atë të Batllavës për 3.2 metra.

“…në këtë kohë erdhën reshjet dhe shkaktuan vërshime por një gjë e mirë është që këto reshje po mbushin liqenet ndërsa pjesa e menaxhimit të pandemisë shtabin e krizave e kemi aktive tani është shtuar edhe  pjesa e  operimit për shkak të turbullirës sigurisht do vazhdojë kjo sfidë, por ne po mundohemi t’i furnizojmë qytetarët me ujë, por ne po mundohemi të inkasojmë sasi të cilën e shpërndajmë në sistem”.

“Pjesa e reshjeve na ndihmoi shumë sepse të dyja liqenet i kishim në nivele të ulëta. Falë këtyre reshjeve në liqenin e Badovcit kemi ngritje prej 3.25 metra ndërsa në liqenin e Batllavës 3.2 metra”.

Përveç shtimit të sasisë së ujit, heshtjet kanë ndikuar edhe në kualitetin e ujit të pijes duke shkaktuar edhe ndërprerje për ditë të tëra në disa lagje e fshatra.

Xhafa ka sqaruar se për shkak të vështrimeve janë detyruar ta ndërpresin ujin, duke siguruar se cilësi a uji i plotëson standardet dhe mund të konsumohet, raporton EO.

“Fatmirësisht kemi ekipet emergjente dhe e kemi të ndërtuar një ekip që merret me menaxhimin e krizave ose rasteve të tilla. Kemi ngritur kapacitete nga aspekti i kualitetit të ujit dhe laboratorët kanë punuar 24 orë përveç impiante, pjesa e operimit dhe mirëmbajtjes ka punuar 24 orë poashtu duke iu dal në ndihmë qytetarëve kudo që ka pasur vërshime. Sa i përket burimeve të ujit një pjesë nëntokësore janë ataku nga vërshimet. Duke përfshirë fshatrat e Fushë-Kosovës jemi detyruar të aplikojmë furnizime të ashpra të furnizimit me ujë me qëllim që të mbrojmë kualitetin pastaj puset ne Vragoli që furnizojnë disa fshatra pjesën e Sllatinës jemi detyruar ta ndërpresim sepse janë vërshuar të gjitha puset”.

“Ndërsa pjesët tjera kanë pasur probleme me kanalin e Ibër-Lepencit për impiantin Shkabaj ku tubullirat arritën në nivelin më të lartë dhe nuk arritëm të trajtonim ujin ta mbanim kualitetin e ujit për pije dhe u detyruam  ta ndërpresim. Kështu që ndërpremë ujin që të ruajmë kualitetin e ujit për pije. Tani për tani e kemi tejkaluar dhe që nga dita e djeshme jemi kthyer në normalitet dhe po trajtojmë ujin që të mbrojmë kualitetin e ujit për pije. Problemin më të madh e përbëjnë pjesa e burimeve nëntokësore sepse kërkojnë kohë më të gjatë. Pjesa e burimeve sipërfaqësore atakohen të parat kur janë të dy liqenet normalisht kanë rritur nivelin e turbullirës. Në rast se shohim se ka turbullira marrim mostrat dhe bëjmë dezinfektimit aty ku është e nevojshme se ka prezent të baktereve”.

Ai ka sqaruar se planifikojnë që ta përmbyllin vitin me 92% të inkasimit të ujit të shpenzuar nga qytetarët, raporton EO.

“Vitin që sapo e përmbyllëm dhe tani është fillimi vitit 2021 dhe janari ka një pjesë të inkasimeve dhe nuk është se kemi filluar me faturim me 1 janar. Faturimet po shkojnë brenda përbrenda normës, por edhe inkasimet janë vetëm pak ditë që ka filluar. Ndërsa dhjetorin që shkoj e mbyllëm jashtë planifikimeve. Ne planifikonim ta përmbyllim me 92% të inkasimit ndërsa kemi arritur 83% të bëjmë inkasimin. Që jemi 2 milionë metër kub me mbrapa. Por vitin kemi arritur ta përmbyllim suksesshëm. Fatmirësisht kemi arritur t’i paguajmë pagat me rregull gjatë gjithë vitit që shkoj falë kontributit në pakot e para të përkrahjes së kompanive kemi marrë nga Qeveria  1.5 milion”.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close