2020-a dhe 2016-a në garë për vitin më të nxehtë

ATSH- ANSA/ – Pas programit europian ”Copernicus”, edhe NASA e konfirmon atë.

2020-a ”po lufton” me 2016-n për rekordin e vitit më të nxehtë të regjistruar ndonjëherë globalisht, me një temperaturë mesatare të sipërfaqes që tejkalon atë të periudhës së referencës me 1,02 gradë mes viteve 1950-80.

”Diferenca statistikore midis viteve është minimale, por ajo që ka rëndësi”, shpjegon drejtori i GISS Gavin Schmidt, “është tendenca afatgjatë. Shtatë vitet e fundit kanë qenë më të nxehtat e regjistruara, duke karakterizuar kështu trendin dramatik të ngrohjes në progres”.

“Mungesa e një asistence të ngjashme këtë vit tregon se klima vazhdon të ngrohet nga gazrat serrë”, shtoi ai.

Ekzistojnë dy fenomene që kanë prekur më shumë temperaturat e vitit 2020: zjarret në Australi dhe pandemia Covid-19.

Zjarret që shënuan gjysmën e parë të vitit 2020 prodhuan aq shumë tym sa ulën rrezatimin diellor dhe ftohën pak atmosferën.

Përkundrazi, bllokimet e ndryshme të vendosura në të gjithë botën nga pandemia kanë zvogëluar grimcat e atmosferës në shumë rajone, duke lejuar më shumë rrezet e diellit të arrijnë në sipërfaqen e Tokës: kjo do të kishte rezultuar në ngrohje të vogël, por potencialisht të konsiderueshme.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close