Michel: BE kërkon transparencë nga kompanitë mbi vonesat e vaksinave antiCOVID-19

ATSH-AFP/ – Presidenti i Këshillit Europian, Charles Michel kërkoi sot që kompanitë farmaceutike të japi prova transparence mbi shkaqet e vonesave për shpërndarjen e vaksinave kundër COVID-19, të njoftuara nga AstraZeneca dhe Pfizer.

“Ajo që kërkojmë nga këto kompani, është një dialog transparent”, deklaroi Charles Michel në emisionin “Le Grand Rendez-vous” të radios franceze Europe 1, për stacionin televiziv “CNEWS” dhe të përditshmen “Les Echos”.

“Sigurisht (…) që ne synojmë të zbatojmë kontratat të cilat janë vërtetuar nga kompanitë farmaceutike”, theksoi presidenti i Këshillit, i cili përfaqëson 27 shtetet anëtare të Bashkimit Europian.

“Por, kur u njoftuan vonesat prej disa javësh nga Pfizer, u pa që ne reaguam vendosmërisht, përplasëm grushtat në tryezë dhe më në fund vonesat e paralajmëruara prej disa javësh u ulën”, theksoi ai.

Charles Michel, megjithatë, tregoi mirëkuptim për vështirësitë industriale që hasin laboratorët.

“Ne e kuptojmë mirë kur ka kompani që duhet të krijojnë zinxhirë prodhimi se mund të ketë pengesa, në një moment mund të ketë vështirësi në furnizimin e lëndëve të para që janë të nevojshme”, shtoi ai.

“Ajo që është jashtëzakonisht pozitive është se njerëzimi ishte në gjendje brenda pak muajsh të prodhonte vaksinat. Ne e dinim që zbatimi do të ishte i vështirë”, nënvizoi Michel.

Pas vonesave të njoftuara nga Pfizer në shpërndarjen e vaksinave kundër COVID-19, një njoftim i ngjashëm nga AstraZeneca shkaktoi shqetësim dhe zemërim në Europë, i përfshirë në një garë shpejtësie për shfaqjen e varianteve të reja më të rrezikshme të COVID-19.

BE ka nënshkruar gjithsej gjashtë kontrata vaksinash me kompani farmaceutike dhe është në diskutim me dy të tjera, për më shumë se 2,5 miliardë doza të mundshme

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close