Më 28 janar 1972 vdiq një nga shkrimtarët më të mëdhenj italianë, Dino Buzzati.

Autori i Shkretëtirës së Tartarëve, një vepër që do të mbetet në analet e letërsisë si një kryevepër e trishtuar dhe e pasur e dëshirës për të jetuar në të njëjtën kohë. Një roman monoton dhe i ngadaltë, i aftë të ndryshojë kuptimin e jetës së një personi. Dhe nuk po e ekzagjeroj! Shkretëtira Tartar ju lë me një ndjenjë të hidhur brenda. Ajo e nxit lexuesin të reflektojë në ditët që kalojnë, në orët dhe minutat që shënojnë qasjen me fatin e dikujt.
Në këtë datë, më dukej e drejtë, që t’i kushtoja të paktën një postim mjeshtrit të madh, i cili – për fat të mirë – na la jo vetëm shkretëtirën e Tartarit, por edhe shumë vepra të tjera të pavdekshme, si Sekreti i Drurit të Vjetër, Shtatë të Dërguarit ose Përralla për fëmijë Pushtimi i famshëm i ariut në Siçili.
Buzzati lindi në San Pellegrino di Belluno më 16 tetor 1906. Që kur ishte fëmijë, ai i ishte përkushtuar leximit. Dhe nga librat në shtëpinë e Buzzati, shumë ishin duke qarkulluar, duke pasur parasysh se nëna ishte motra e shkrimtarit të mirënjohur Dino Mantovani.
Ai ndoqi shkollën e mesme klasike, me rezultate të shkëlqyera dhe vendosi të regjistrohet në Fakultetin e Drejtësisë. Megjithë presionin e familjes, megjithatë, Dino zgjodhi të mos i kushtohej ligjit, por gazetarisë. Dhe në vitin 1928 iu bashkua redaksisë së Corriere della Sera si reporter.
Përveç shkrimit, Dino manifestoi edhe shumë pasione të tjera. Mali, për shembull, i cili e frymëzoi atë në shumë nga përrallat e famshme; ose pikturë, e cila i solli atij gjithashtu sukses të moderuar si artist.
Pushtimi i famshëm i ariut në Siçili (1945)
Unë po ju lë me fillimin e punës së tij më të bukur (për mendimin tim) që, mbase keni kuptuar, është Shkretëtira e Tartarëve.
“Oficeri i emëruar, Giovanni Drogo u largua nga qyteti një mëngjes në shtator për të arritur në Kalanë e Bastiani, destinacionin e tij të parë. Ai u zgjua se ishte akoma natë dhe u vesh për herë të parë me uniformën e togerit. Ndërsa kishte mbaruar, nën dritën e një llambë vaji ai shikonte në pasqyrë, por pa gjetur gëzimin që kishte shpresuar. Në shtëpi kishte një heshtje të madhe, vetëm zhurma të vogla dëgjoheshin nga një dhomë aty pranë; nëna e tij po ngrihej për ta përshëndetur.
Kjo ishte dita e shumëpritur, fillimi i jetës së tij të vërtetë. Ai mendoi për ditët e zymta në Akademinë Ushtarake, i kujtoi netët e hidhura të studimit, kur ndjehej i lirë dhe me sa duket njerëz të lumtur dilnin në rrugë; të orëve të alarmit të dimrit në konviktet e ngrira, ku stagnonte makthi i ndëshkimit. Ai u kujtua për dhimbjen e llogaritjes së ditëve një nga një, të cilat kurrë nuk dukej se do të mbaronin ”./K.E

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close