Mbishkrimi 2200 vjeçar “Pierre De Martialis” i gjetur në Francë, flet …… Shqip!

I dashur mik, si francez krenar që jeni, sa herë e keni pyetur veten se çfarë origjine keni, por nuk keni qenë në gjendje t’i jepni vetes një përgjigje? Sa herë e keni dëgjuar veten duke thënë në shkollë “Ne jemi gaulle/galë”, por kjo nuk ju ka ndihmuar shumë për të kuptuar se si janë gjërat në të vërtetë, por më pas papritmas ju ka shkuar në mendje se enciklopedia e dhënë babait tuaj ka gjithçka që ju nevojitet, kështu që, ju i dhatë asaj një fshirje pluhuri, vetëm për të zbuluar se me të vërtetë kishte gjithçka përveç asaj që po kërkoni (eh, e di, ndjenjë e keqe)?! Sa herë keni parë shumë dokumentarë të bukur, në të cilët, historianë të mëdhenj ju treguan për historinë e paraardhësve tuaj me buzëqeshjen dhe besimin e dikujt që i di të gjitha, vetëm për të fikur televizorin dhe për të kuptuar se vërtet nuk është nuk i kanë sqaruar me të vërtetë idetë tuaja, apo jo? Ka kaluar një kohë, por tani jeni në vitin 2020, kështu që keni pasur idenë e shkëlqyer të bëni një “kërkim në Google” (eh, po, sot ka internet, ju mund të gjeni gjithçka që ju nevojitet) dhe më në fund para jush materializoi një hartë që shpjegonte origjinën tuaj në detaje, por pastaj e kuptuat që. duke kërkuar të shikoni vendin e saktë, ju pothuajse përfunduat në stepën ruse dhe kazake, për të dalë më konfuz se më parë, apo jo?

Nëse jeni këtu, duke lexuar këtë postim tim, relaksohuni, është hera e parë në jetën tuaj që jeni në vendin e duhur për të zbuluar të vërtetën.

Epo, vetëm 2200 vjet më parë, si të thuash, një tragjedi po ndodhte në Alisia (Alèsia-Saint-Reine)! Një njeri i madh, i quajtur Martialis Dannotali, ndërroi jetë. Ishte një zi e madhe për të gjithë komunitetin, aq sa vendoset të përjetsoni ngjarjen me një gdhendje. Në vend kemi një mjeshtër në skulpturë dhe ai është këtu, mes nesh. Në duart e tij të mbushura me kallo ai mban çekanin, një daltë të shtrënguar dhe tashmë është në punë. Goditjet hyjnë në heshtjen që i ka investuar vendit, por ai nuk i kushton vëmendje, është i përqendruar mirë në mënyrën se si të përshtaten sa më shumë fjalë në mënyrën më të mirë dhe në më pak hapësirë, duke mos ditur se ajo daltë që ai mban në duart e tij, ndërsa goditen, në të vërtetë, më shumë sesa kujtimi i Sir Martialis, po gërvisht historinë, atë të vërtetën, të popullit të tij, të origjinës së tij.

Ai sapo mbaroi.

Ai ngrihet në këmbë dhe ndërsa në heshtje i hedh një vështrim të fundit gdhendjes së tij, ai reflekton: ”Të gjitha nderimet e nevojshme i janë bërë Martialis-it. Ai është zhdukur, por ne nuk duhet ta bëjmë një tragjedi, pasi në fund të fundit ai la dy trashëgimtarë që kanë qenë gjithmonë pranë arkivolit të babait të tyre të dashur (oh, po, herë të tjera, një djalë nuk mund të humbasë takimin për lamtumirën e fundit se kush e rriti).Një gjeth i vogël e “Lisi (lisi)” në qendër, dy të tjera në fund (simboli i identitetit tonë nuk mund të mungojë) i cili, si në një përqafim të përjetshëm mbrojtës, mbështjell emrin e pemës sonë të shenjtë, të qytetit homonim , si dhe nga origjina jonë ”.”, dhe më pas ….

Harrese!

Zia që kishte mbështjellë vendin atë ditë, së shpejti do të kishte mbështjellë ata njerëz, atë gjuhë, historinë e tyre dhe askush nuk do ta dinte kurrë se kush ishin, derisa gentle një zotëri i caktuar, i quajtur C. Maillard, e gjeti atë gur!
Kontakti i drejtpërdrejtë me paraardhësit e tij nga 2200 vjet më parë është një emocion i papërshkrueshëm, por dëshira e fortë për të kuptuar mesazhin e bëri atë të humbasë buzëqeshjen e tij sepse kishte një problem:
Ajo gjuhë ishte e huaj për të! Po, shekujt XXII kishin bërë pjesën e tyre. Por jo për mëmëdheun e atyre njerëzve që, përkundër gjithçkaje, ajo gjuhë kishte arritur ta ruante të paprekur (mbase, rasti i vetëm në botë) deri më tani, në fakt: “Pierre De Martialis” flet …… Shqip.

Objekti në fjalë aktualisht është i ekspozuar në MuséoParc Alésia, (Alise-Sainte-Reine). Është një mbishkrim nga shekulli II para Krishtit, më i rëndësishmi në Galik, i quajtur; – Pierre De Martialis -, në të lexojmë:

 

Vrojtim:
Fraza “IN AT ALISIJA” (vëmendje, ky detaj është shumë i rëndësishëm), siç tregohet në katin e sipërm, është gërvishtur midis dy gjetheve të lisit, por edhe emri i qytetit përfaqëson këtë pemë, simbol, e cila, në vendin e tyre të origjinës konsiderohet e shenjtë akoma në ditët e sotme !

Nëse dëshironi të bëni një “kërkim në Google”, lidhni fjalën “LISI” me “DRU” (DRU = Druri, Pema. “DRUidi…”), pra: “DRU LISI”, do të gjeni këtë lloj peme ( si dhe artikuj në këtë gjuhë të cilat rrëfejnë për mitin e “Lisi”).

● Knon (Cnon / Sing) – Ndërsa vetë termi na shtyn të mendojmë, është një nga fjalët më të përdorura në Youtube, në “Shqip” (dhe vetëm në këtë gjuhë).

Ka disa toponime dhe fjalë të ruajtura mirë në “galik”, ende në përdorim në Francë, por ato interpretohen keq dhe / ose konsiderohen të jenë me origjinë tjetër, disa shembuj;
🇳🇱 -shqip
• Chien – Qen (qen)
• Poule – Pule (pula)
• Canard (Can / art) – Ata shkëlqejnë (rosë) etj.

Marrë nga Agron Vuka//vuka.altervista.org

/Përgatitur nga proinformacion.com/

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close