IAEA: Irani po e shkel marrëveshjen bërthamore

Irani ka filluar të prodhojë sasi të vogla uranium të metalit, tha kreu i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA), Rafael Grossi.

Kjo përbën edhe një shkelje të marrëveshjes bërthamore të Teheranit me fuqitë botërore të arritur në vitin 2015. Grossi u tha vendeve anëtare se inspektorët kanë gjetur 3.6 gram uranium të metalit në një impiant bërthamor në Isfahan të Iranit.

Edhe pse kjo është një sasi e vogël dhe nuk ka kaluar në procesin e pasurimit, metali i uraniumit mund të përdoret për të krijuar bazën e një arme bërthamore.

Në bazë të marrëveshjes bërthamore të arritur nga Irani, Shtetet e Bashkuara, Kina, Rusia, Gjermania, Franca dhe Britania e Madhe u vendos që Teherani të ndalë për 15 vjet prodhimin e një lënde të tillë.

Ish-presidenti, Donald Trump tërhoqi Shtetet e Bashkuara nga pakti bërthamor më 2018 dhe vendosi përsëri sanksione shkatërruese ndaj Teheranit. Si kundërpërgjigje, Teherani gradualisht filloi me shkeljen e marrëveshjes.

Në muajin janar Irani njoftoi se e ka në plan të zhvillonte hulumtime për prodhimin e uraniumit të metalit duke thënë se lënda është e nevojshme për një reaktor kërkimor në Teheran.

Menjëherë pas këtij njoftimi, Gjermania, Franca dhe Britania thanë se janë “shumë të shqetësuara”.

Shkelja e fundit e marrëveshjes nga ana e Iranit komplikon edhe më shumë mosmarrëveshjet mes Teheranit dhe Uashingtonit për të ardhmën e paktit bërthamor.

Administrata e presidentit amerikan, Joe Biden ka thënë se do të përpiqet të ngjallë diplomacinë karshi Iranit, por vetëm nëse paraprakisht Teherani i kthehet zbatimit të marrëveshjes.

Zyrtarët iranianë këmbëngulin që Shtetet e Bashkuara duhet së pari të heqin sanksionet.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close