SIMBOLI ILIR I DIELLIT, I MBAJTUR NGA LEGJIONET ROMAKE

Legjioni origjinal romak në luftë me fiset gjermanike, të cilit i referohet filmi Gladiatori, mbante si simbol të legjionit, simbolin ilir të Diellit? Ja:
“Për më tepër, ka pasur disa simbole pagane të cilat mund të jenë ngatërruar, përfshirë një yll me tetë rreze [shënim: si dy kryqe mbi njëri-tjetrin, diagonal] dhe një disk të vogël në majë të një shtize të lartë. Padyshim që interpretimi i krishterë, duke pasur parasysh historinë e “Legjionit Rrufehedhës” [shënim: Legio XII Fulminata] i jep besueshmëri kësaj teorie. . . – “Legjioni Rrufehedhës” në luftën e Marcus Aurelius kundër fiseve gjermanike Marcomani.
Ky disk në shtizë, përshkruhet nga Maximus i Tyre-s, II. 8, si një emblemë e adhurimit ilir të Diellit.”
/Thënie për shqiptarët
________
Titulli: Semper Victor Eris: Evidence for the Policy and Belief of Constantine I Contained in Eusebius’ Tricennial Oration
Autori: Harold Allen Drake
Botues: Madison, 1970

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close