Pafuqia e partive shqiptare për ta ndaluar zgjatimin e Listës Serbe

Lista Serbe që kontrollohet nga Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç, u ka siguruar vota personave të caktuar nga parti të komuniteteve të tjera – që më pas të njëjtit të futen në parlament të Kosovës dhe të kontrollohen nga ta.

Kandidatja për deputete e komunitet boshnjak, Adriana Hoxhiq, ka arritur t’i sigurojë rreth 6400 vota në zgjedhjet e 14 shkurtit në komunat ku s’ka asnjë pjesëtar të komunitet boshnjak – votat i mori nga serbët.

Fuqizimin e kësaj liste në Kuvendin e Kosovës përmes kësaj forme, duke dirigjuar edhe deputetët të komuniteteve të tjera, përveç 10 deputetëve serbë që u garantohen si vende të rezervuara, e kanë diktuar, por s’kanë si ta ndalin partitë politike shqiptare.

Ish-deputeti i Lëvizje Vetëvendosje, Fitim Uka, tha për Albanian Post se kjo parti edhe në të kaluarën ka pas rol destruktiv në Kuvend duke bllokuar shumë iniciativa ligjore.

“Dëshirojnë ta përforcojnë rolin e tyre në Kuvend dhe ta pamundësojnë kalimin e ligjeve për të cilat nevojiten 2/3 e deputetëve të Kuvendit”, tha Uka.

“Edhe po shihet qartë që ka qenë një strategji e Listës Serbe që t’i eliminojë figurat të cilat i përfaqësojnë komunitetet jo serbe në Kosovë”.

Uka thotë se Lista Serbe është ende e ndikuar nga Beogradi.

“Ne kemi bërë disa herë thirrje që komunitet jo shumicë në Kosovë t’i votojnë kandidatët të cilët e meritojnë”.

“Duhet të kontrollohet manipulimi i zgjedhjeve dhe të parandalohet, pasi në ditën e zgjedhjeve kemi pasur shumë raportime prej komisionarëve tanë në veri për votim të shumëfishtë atje”.

Por, pikërisht partinë e Ukës, sekretari për çështje elektorale i Partisë Demokratike të Kosovës, Betim Gjoshi, e akuzon se nuk e ka ngritur zërin për këtë temë në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve të sivjetme.

Sipas Gjoshit, rritja e Listës Serbe ka ndodhur me “bekimin e LVV-së”.

“LVV-ja që ka qenë më së shumti e përfaqësuar në KQZ në këto zgjedhje, nuk e ka ngritë zërin ashtu siç e kemi ngritë ne të kaluarën dhe nuk e kemi lejuar këtë çështje, me bekimin e tyre është bërë kjo rritje e Listës Serbe”, potencoi Gjoshi.

Madje, sipas Gjoshit, një gjë të tillë sipas tij kishte tentuar ta bënte edhe LVV-ja në vitin 2014.

“Si PDK sa kemi qenë të fuqishëm nuk i kemi lejuar këto tentativa, nuk është hera e parë që është tentuar, është tentuar qysh nga viti 2014 të krijohen subjekte politike që marrin mandate në emër të komuniteteve”.

“Një përpjeke që nga partitë shqiptare të merren mandatet e minoriteve, konkretisht nga Lëvizja Vetëvendosje”.

Për Lidhjen Demokratike të Kosovës, derisa Lista Serbe të funksionojë me instruksionet e Beogradit, nuk do të vije në dyshim qëllimi që të ketë fuqi më të madhe në legjislativ.

Ish-deputeti i kësaj partie, Faton Bislimi, konsideron që ndryshimi i Kushtetutës do ta rregullonte një gjë të tillë.

“Ne e kemi një Kushtetutë që ia ka dhënë këto të drejta dhe përderisa nuk arrijmë ta ndërrojmë kjo është e vetja mundësi. Unë besoj që asaj punë duhet t’i vije rendi shumë shpejt”.

Si të padrejtë tentimin e rritjes së Listës Serbe për t’u rritur duke i dëmtuar komunitet e tjera e sheh edhe nënkryetarja e Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Time Kadrijaj.

“Nuk është në rregull kjo, sepse komunitet i kanë vendet e rezervuara edhe ashtu qysh parashihet me ligj. Është padrejtësi ndaj komuniteteve tjera në raste të tilla”.

Parlamenti i Kosovës ka 120 ulëse dhe 20 prej tyre janë të rezervuara për komunitetet – 10 për serbët dhe 10 për komunitetet e tjera.

Sa u përket ulëseve të serbëve ato fitohen të gjitha nga Lista Serbe, një parti politike e themeluar dhe e diktuar nga Aleksandër Vuçiq, presidenti i Serbisë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close