Orizi i bardhë apo kafe,cili më i shëndetshëm?

Orizi është një ushqim i pasur me karbohidrate për pothuajse çdo dietë. Dietologët kanë shpjeguar ndryshimin mes orizit kafe dhe orizit të bardhë, duke përfshirë ushqyerjen, kaloritë dhe se cila është më e mirë për shëndetin tuaj.

Orizi kafe kundrejt orizit të bardhë

Ju mbase keni dëgjuar që orizi kafe është më i shëndetshëm se orizi i bardhë. Por kjo nuk është e prerë me thikë. Së pari është e rëndësishme të kuptoni ndryshimet mes tyre.

Orizi i bardhë në të vërtet fillon si oriz kafe dhe i nënshtrohet një procesi  që i heq lëvoren e jashtme, krundet dhe mikrobet e secilës kokërr, duke lënë  vetëm endospermën, informon abcnews.al.

Vlerat ushqyese të orizit kafe

Orizi kafe ka më shumë fibra, vitamina dhe minerale sesa ai i bardhë. Kjo është ndarja e lëndëve ushqyese për një filxhan (202 g) oriz kafe të gatuar, me kokrra të gjata.

Yndyrë: 1,9 g

Kalori: 248

Natrium: 8 mg

Karbohidrate: 52 g

Fibra dietike: 3.2 g

Proteina: 5,5 g

Kalcium: 6 g

Hekur: 1 g

Magnez: 7.8 mg

Vlerat ushqyese të orizit të bardhë

Orizi i bardhë me kokrra të gjata, i gatuar, në një filxhan (158 g) përmban:

Yndyrë: 0,4 g

Kalori: 205

Natrium: 1.6 mg

Karbohidrate: 45 g

Fibra dietike: 0,6 g

Proteina: 4.3 g

Kalcium: 15,8 mg

Hekur: 1.9 mg

Magnez: 19 mg

Orizi kafe, sheqeri në gjak dhe diabeti i tipit 2

Një nga mënyrat e thjeshta për të rritur fibrat në dietën tuaj është duke shtuar orizin kafe. Ka rreth pesë herë më shumë fibra dhe pak më shumë proteina, kalori dhe vitamina sesa orizi i bardhë.

Kjo është arsyeja pse orizi kafe është zakonisht më i shëndetshëm për njerëzit me diabet. Sipas një përmbledhje të studimeve në Revistën Evropiane të Epidemiologjisë, drithërat me fibra të lartë si orizi kafe mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe uljen e rrezikut të diabetit të tipit 2, informon abcnews.l.

Orizi kafe dhe sëmundjet e zemrës

Orizi kafe mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të sëmundjes së zemrës, falë shumë antioksidantëve të tij të fuqishëm, dhe mund të ulë kolesterolin LDL.

Orizi kafe dhe kontrolli i peshës

Njerëzit që duan të kontrollojnë peshën e tyre duhet të hanë oriz kafe. Një studim i pothuajse 30,000 të rriturve dhe 15,000 fëmijëve, botuar në 2016 në Nutrition Journal, zbuloi se sa më shumë drithëra që hanin pjesëmarrësit, aq më e ulët ishte pesha e tyre trupore.

Orizi kafe dhe sëmundja e veshkave

Meqenëse orizi kafe ka shumë fosfor dhe kalium, duhet të kufizohet për ata që mbajnë dietë renale për sëmundje të veshkave. Një dietë renale zakonisht përfshin kufizimin e natriumit dhe kaliumit në 2,000 mg në ditë dhe kufizimin e fosforit në 800-1,000 mg në ditë.

Orizi kafe dhe problemet e tretjes

Edhe pse fibrat janë një pjesë e rëndësishme e një diete të shëndetshme, individët me probleme të zorrëve dhe tretjes, mund të përfitojnë nga shmangia e fibrave në orizin kafe për periudha të caktuara kohore.  Në ato raste, orizi i bardhë mund të jetë një zgjedhje më e mirë, informon abcnews.al.

Oriz kafe dhe arseniku

Orizi grumbullon sasi më të larta të merkurit dhe arsenit, krahasuar me kulturat e tjera që shpesh rriten në zona të ndotura. Të gjitha llojet e drithërave marrin lehtë arsenik kur janë në tokë, por është më e lartë në oriz në krahasim me grurin dhe elbin.  Administrata e Ushqimit dhe Barnave raporton se arseniku ka më shumë gjasa të gjendet në orizin kafe sesa në të bardhën pasi që arseniku grumbullohet në krunde.

Orizi i bardhë dhe energjia

Orizi i bardhë tretet më shpejt për shkak të mungesës së fibrave. Ky nuk është lajm i mirë për të sëmurët me diabet, por është lajm i mirë për atletët dhe peshëngritësit të cilët shpesh preferojnë vlerën e lartë glikemike të orizit të bardhë, në vend të orizit kafe, të sigurojnë energji të shpejtë për stërvitje dhe të ndihmojnë në mbështetjen e rikuperimit të muskujve.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close