Si të ushqeheni pas të pesëdhjetave?

ATSH/ – Kur ishit të rinj binit në peshë për disa ditë thjesht duke u dorëzuar në tryezë, ndërsa tani pas moshës 50 vjeç ju duket shumë më e vështirë?

Nuk është një përshtypje.

”Edhe pse sot mosha biologjike dhe mosha e vërtetë në shumë raste nuk përkojnë, me kalimin e viteve jo vetëm trupi, por edhe organizmi, ndryshojnë dhe kjo përfshin ndryshime në metabolizmin që ”vrapon” kundër nesh kur duam të heqim disa kile të tepërta”, shkruhet në faqen e internetit vanityfair.it.

Ne priremi të grumbullojmë dhjamë në bel më lehtë (për shkak të uljes së estrogjenit) dhe të vuajmë më shumë nga mbajtja e ujit.

Për të humbur peshë pas moshës 50 vjeç, është e nevojshme të ndiqni një dietë të synuar, të studiuar sipas moshës dhe mbi të gjitha për të kombinuar dietën e duhur, shumë ushtrime fizike dhe disa parashikime strategjike.

Në moshën 40 vjeç, fillon një zvogëlim i masës muskulore (e cila është pjesa aktive nga pikëpamja metabolike) me një ulje konsekuente të metabolizmit bazal i cili varet nga vetë mosha.

Kjo jo vetëm që ndodh tek gratë, por është fiziologjikisht e pranishme edhe tek burrat.

Reduktimi i masës muskulore çon në një rritje fiziologjike të dhjamit trupor me moshën, sidomos në fazën perimenopauze ka një rritje të depozitave të dhjamit në zonën e barkut.

Rritja e perimetrit të belit rrit rrezikun kardiovaskular, me ndryshime të mundshme të profilit lipidik (kolesterolit, triglicerideve) dhe fillimin e hipertensionit arterial.

Në periudhën mbi 50 vjeç, pra, zvogëlimi i masës muskulore dhe ndryshimi i strukturës hormonale lehtësojnë shtimin e peshës.

Sidoqoftë, kjo nuk lidhet domosdoshmërisht me periudhën e menopauzës, por me moshën.

Shumë herë stresi ose ankthi mund të stimulojnë urinë me fenomene detyruese që e çojnë gruan të hajë më shumë, në një mënyrë të parregulluar dhe me zgjedhje ushqimore që e kënaqin.

Një metabolizëm më i ulët bazal (zvogëlimi i masës muskulore, rritja e indit dhjamor, ndryshimi i strukturës hormonale) i shoqëruar me një zvogëlim të aktivitetit fizik mund të lehtësojë shtimin e peshës.

Pas moshës 50 vjeç ju duhet të mbani një mënyrë jetese të shëndetshme.

Dieta mesdhetare pasqyron nevojat tona si dhe zvogëlon rrezikun kardiovaskular, kancerin, parandalon sarkopeninë dhe jo më pak vdekshmërinë, për shkaqe të ndryshme.

Përveç kësaj, për të rritur shpenzimet e energjisë, është e nevojshme të rritet aktiviteti fizik dhe të bëhet vazhdimisht. Këto dy armë do t’i ndihmojnë ata mbi 50 vjeç në humbje peshe si dhe do të përmirësojnë tonin e humorit të tyre, i cili nuk duhet të nënvlerësohet./ a.jor.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close