Ilirët e Francës (1 )

/Shkruan Fahri Xharra

Savoja. në mes të saj, në Alpet Auvergne-Rhone , pra regjion i Francës është një Luginë Arvane e rrethuar me shumë toponime si Alb/Arb/ARv.
Këto toponime kanë lindur nga Fisi Averni, një fis i vjetër kelt nga i cili rrjedhë edhe emri Regjioni i Auvernit- Johan Derille.

Ajo që habitë shumë është edhe kjo që ky popull i këtij regjioni e kanë i kanë rrobat e e ngjashme si malësorët e Shqipërisë. Nga kjo, që do e lexojmë tregon që ka edhe degëzime tjerë.

E dini që një studim i mirëfilltë do e ndërronte historiografinë Europiane, gjuhësinë dhe arkeologjinë.

( sa janë shqiptarët të interesuar për studime të tilla? Ose ndoshta frikësohemi që do të shkojmë thellë në histori, dhe do të na i hidhte poshtë të gjitha ata që janë shkruar deri më tani fxh )
Eureka!
A është ndonjë francez në këtë krahine ?

Në figurat A1-A7 i shohim kostumet folklorike të veshura nga gratë fshatare të “Arvan Valley” (Vallée de l’Arve)
FigB1- B7 e shohim Xhubletën , një fustan të valëzuar dhe shumë bukur të modeluar që ende vishte nga gratë shqiptare
Xhubleta është vetëm e vetëm e shqiptarëve, dhe askund dhe në asnjë grup etnik në Europë nuk mund të gjejmë diçka as përafërsisht të ngjashme. Kryesisht vishet në Malësinë e Madhe të Shqipërisë. Xhubleta bëhet në një mënyrë të posaçme me një teknikë arkaike dhe nga materiali që është përdorur edhe në kohët arkaike. Xhubleta nga 15- 20 kg dhe është plotë ornamente dhe pjesë të vekuara së bashku. Ndër tjerash në xhubletë shihen simbolet që japin kodet e informatave të statuseve sociale, klaneve dhe fshatrave etj.

Studjuesi Roman K. shkruan :” Materialet e Xhubletës së Savojes ( Arvan Valley) po ashtu janë të rënda por peshojnë deri në 7 Kg. Përndryshe karakteristikat estetike dhe stilistike janë të ruajtura si ato të Shqipërisë.
Të shtojmë që procesi i bërjes së xhubletës është shumë i vështirë dhe kërkon kujdes të veçt gjatë 6 muajve, sa zgjatë punimi i saj.
Por edhe Xhubleta e Arvan Valleys e kërkon të njëjtën punë si ajo e Malësisë Madhe.
Studjuesi Roman K. duke e analizuar metodën e prodhimit të xhubletës në Arvan Valley thoshte : “ I vetmi shembull të një fustani të tillë, unë e njoh Xhubletën e Shqipërisë.

Komuniteti shqiptar në Francë

Pyetja që ai nuk ia di përgjigjen është: “ Si është e mundur që dy regjione aq larg njëra tjetre të përdorin të njëjtën metodë të thurjes dhe vekimit. I have no Idea !

Fundi i Pjesës së Parë/
A e bartem ne në Francë xhubletën apo ata erdhën tek ne për ta kopjuar, është pjesa e dytë që e jep këtë përgjigje
Kush janë Ilirët e Francës?
A i kemi studjuar ne shqiptarët këto fenomene etnografike të shpërndara nëpër Europë ? Duket se jo. Pse ?

Fahri Xharra.01.03.21
Gjakovë

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close