Tronditëse:Ajo që ngroh Evropën po dobësohet – kontinenti po i afrohet pikës pa kthim!

The Atlantic Meridional Circulation (AMOC) (Rrymimi Meridional i Atlantikut) , i cili sjell mot të ngrohtë dhe të moderuar në Evropë, është më i dobëti në më shumë se 1.000 vjet dhe mund të arrijë një pikë pa kthim.

Kjo është treguar nga hulumtimi i fundit, i cili thotë se fajtorët kryesorë për këtë janë ndryshimet klimatike, raporton portali kroat Index.hr. Për shkak të këtyre ndryshimeve, akulli në Grenlandë dhe Arktik po shkrihet me shpejtësi, gjë që çon në një dobësim të këtij qarkullimi.

Për më tepër, ky dobësim mund të çojë në forcimin e ekstremeve – shfaqjen e dimrave të fortë, stuhi më të forta, por gjithashtu shfaqjen e valëve të nxehtësisë tropikale dhe thatësirave të mëdha.

Dy studime të botuara në dy revista shkencore, “Nature Geoscience” dhe “PNAS”, theksuan këtë problem. Ekspertët nga revista “Nature Geoscience” tregojnë se AMOC tashmë është dobësuar me rreth 15 përqind dhe parashikon që forca e tij me ngrohjen globale do të ulet me 34 përqind në 45 përqind deri në fund të shekullit, gjë që mund ta sjellë të gjithë sistemin në një pikë pa kthim. Ku do të bëhej i pakthyeshëm dhe i paqëndrueshëm.

Gjithashtu, rrymat e dobësuara mund të rrisin ndjeshëm nivelet e detit përgjatë bregdetit lindor të Shteteve të Bashkuara dhe të intensifikojnë uraganet, të cilat mund të kenë pasoja katastrofike për atë vend.

Në një studim tjetër, botuar në revistën PNAS, shkencëtarët përdorën modelin për të hetuar sesi shkrirja e akullit në Grenlandë dhe Arktik ndikon në dobësimin e AMOC, dhe sipas modelit të tyre, ndryshimi i klimës mund të çojë në një ngadalësim të konsiderueshëm dhe destabilizim të AMOC para nga sa mendohej.

“Ky është një lajm shqetësues”, thotë fizikanti Johannes Lohman nga Universiteti i Kopenhagës. “Sepse nëse kjo është e vërtetë, ajo zvogëlon hapësirën tonë të sigurt për manovrim,” shtoi ai.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close