Krasniqi:Nëse vazhdon rritja e infektimeve me Covid-19, ndërpriten shërbimet tjera

Në tre ditët e fundit numri i personave të infektuar me koronavirus është rritur për 15 për qind. Kosova ende nuk e ka një spital për personat e infektuar me koronavirus.

Kjo ka bërë që çdo rritje e numrit të infektuarve ta zë vendin e një pacienti me ndonjë sëmundje tjetër.

Kështu tha për Radio Kosovën Valbon Krasniqi, drejtor i Shërbimit Spitalor Klinik Universitar të Kosovës.

Megjithatë ai shtoi se tani për tani janë duke i menaxhuar rastet, ndonëse ka rritje të kërkesave për hospitalizim.

‘’Po vërehet një rritje e numrit të pacientëve që po kërkojnë hospitalizim derisa gjatë muajve të kaluar kishim një situatë relativisht të qetë, e që ishin rreth 500 pacientë të shtrirë. Javën e fundit ka rritje. Brenda tri ditëve të fundit janë 81 pacientë më shumë.
Sot janë 581 pacientë të shtrirë në 7 spitale të përgjithshme dhe në klinikat covid brenda QKUK-së e që është rreth 15 për qind më shumë’’, tha Krasniqi.

Ai shtoi se nëse do të vazhdojë rritja e numrit të rasteve që kërkojnë hospitalizim,  do të detyrohen ti ndërprenë shërbimet tjera dhe ti mbajmë vetëm shërbimet emergjente.
Sa i përket barnave dhe materialit shpenzuar, Krasniqi tha se janë mirë të furnizuar, përveç ilaçit ‘Remdesivir’, që pacientët po e blejnë vetë.

‘’Gjatë këtyre muajve kemi arritur ta stabilizojmë furnizimin me barna dhe material shpenzues për trajtimin e këtyre rasteve derisa ende mungon ilaçi ‘Remdesivir’. Ne kemi kërkuar nga Ministria e Shëndetësisë që të na furnizojë me këtë ilaç. Ndërkaq të tjera barnat i kemi dhe kemi furnizim të qëndrueshëm, edhe për tre deri në katër muajt e ardhshëm’’, tha ai.

Në Ministrinë e Shëndetësisë, zëdhënësi Faik Hoti tha se ‘’ Lënda e  tenderit për ‘Remdesivir’ është në Organin Shqyrtues dhe pritet qe këtyre ditëve të ketë një rekomandim për MSH-në, për më tutje, me gjasë për ta konfirmuar arsyeshmërinë e anulimit të tenderit’’, tha ai.

Sidoqoftë Krasniqi ka folur tutje edhe për furnizimin me oksigjen, e që pjesa dërmuese e pacientëve me Covid-19, janë duke u trajtuar me te.

‘’Edhe furnizimi me oksigjen është stabilizuar. Ne kemi arritur që ta ndërrojmë rrënjësisht mënyrën e furnizimit nga bocat e oksigjenit në furnizim me oksigjen të lëngët përmes instalimit. Këto janë instaluar në spitalin e Gjilanit, Prizrenit, Pejës, Gjakovës e Mitrovicës, derisa spitali i Vushtrrisë dhe Ferizajt kanë mbetur të rregullohen’’, tha Krasniqi.

Aktualisht brenda QKUK- së pacientët me Covid janë të shtrirë në klinikën infektive, mjekësinë sportive, klinikën e pulmologjisë , interno e  mjekimin intensiv.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close