Edhe SHBA konfirmon sigurinë dhe efikasitetin e AstraZeneca

ATSH-ANSA/ – Rezultatet e provës së shumëpritur të SHBA-së të vaksinës Oxford-AstraZeneca Covid janë në dispozicion dhe konfirmojnë se vaksina është e sigurt dhe shumë efektive, njoftoi BBC.

Vaksina ishte 79% efektive në ndalimin e sëmundjes simptomatike Covid-19 dhe 100% efektive në parandalimin e njerëzve nga prekja nga kjo sëmundje e rëndë.

Asnjë shqetësim i sigurisë nuk u gjet në lidhje me mpiksjen e gjakut.

Më shumë se 32 000 vullnetarë morën pjesë në provë, kryesisht në Amerikë, por edhe në Kili dhe Peru.

Rreth një e pesta e vullnetarëve në këtë studim ishin mbi 65 vjeç, dhe vaksina, e dhënë në dy doza, me katër javë larg, u siguroi atyre të njëjtën mbrojtje krahasuar me grupmoshat.

Rezultatet e këtij studimi duhet të hapin rrugën që autoritetet rregullatore të miratojnë vaksinën Oxford-Astrazeneca në SHBA brenda muajit ose dy të ardhshëm.

Studiuesi kryesor i provës së vaksinës në Universitetin e Oksfordit, Andrew Pollard tha se ”këto rezultate janë një lajm i mrekullueshëm pasi ato tregojnë efikasitetin e jashtëzakonshëm të vaksinës në një popullatë të re dhe janë në përputhje me rezultatet e studimeve të Oksfordit”.

Sarah Gilbert, bashkëkrijuese e vaksinës, nga ana tjetër vuri në dukje se “në shumë vende të ndryshme dhe në të gjitha grupmoshat, vaksina ofron një nivel të lartë mbrojtjeje kundër Covid-19 dhe ne shpresojmë që kjo të çojë në një përdorim edhe më të gjerë”./

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close