Ku dhe sa ishin Arvanitasit e shtetit të ri grek,më 1861 sipas George Finley

1. Sipas George Finley (Historia e Revolucionit Grek, 1861, botimi Tolidis, tom. 1, f. 51), ′ ′ Arvanitasit zotërojnë të gjithë Atikën dhe Megaridën, pjesën më të madhe të Beotisë dhe një pjesë të Lokridës dhe Atalantën.

Arvanitët banojnë në pjesën jugore të Evisë në të gjithë Salaminën dhe në një pjesë të Eginës.

Në Peloponez ata janë më të shumtë. Banojnë në të gjithë Argolidokorinthia dhe përhapen deri në pjesën veriore të Archadisë dhe pjesën lindore të Achaies. Në Laconia ata banojnë në shpatet e Taygetos të quajtur Bardounia dhe u përhapën në fushën e Elusë. Përveç Eurotës, ata mbajnë një zonë të madhe rreth Monemvasia në jug të Tsakonës, dhe zgjerohen më në veri sesa zona grekofone e Kavomalias dhe Vaticas. Në pjesën perëndimore të Gadishullit (Moria) ata banojnë në një pjesë të rëndësishme të saj duke u përhapur nga Lala në jug të Nedon të Mesinisë. Përveç këtyre zonave të mëdha ka grupe më të vogla të fshatrave arvanitas në veri të Karytena dhe maleve të rajonit Navarino-Koroni. Në Hydra dhe Spetses jetojnë ekskluzivisht arvanitas.

Edhe në rrugët e Athinës, megjithëse është kryeqyteti i mbretërisë për një çerek shekulli, a dëgjon ndokush gjuhën arvanitase nga fëmijët që luajnë në rrugicat afër Thissio dhe Portës Adrian “*.

2. Sipas profesores së Universitetit të Athinës znj. Maria Efthimiou (në leksionin mbi arvanitasit, qarkulluar në internet), përqindja e arvanitasve, mbi të gjithë popullsinë, e përfshirë në kufirin e shtetit modern grek në 1830, arriti për të tejkaluar 40%!

3. Duke marrë parasysh që në fillim të shekullit të 18-të, pas pushtimit të dytë të Morisë nga Osmanët, që një numër i madh arvanitësh nga rajonet Methoni dhe Koroni, emigruan në Italinë e Poshtme, si dhe që gjatë Revolucionit të 21-të, Arvanitët Myslimanë të Lakonisë (Barduniotët) dhe Arvanitasit Mysliman të Ilias (Laliotët), u dëbuan nga vendet e tyre stërgjyshore dhe u detyruan të drejtohen në territoret aktualisht nën okupimin e Turqve, atëherë, ne shohim se përqindja e Arvanitasve, para Shekulli 18, kaloi 50% e popullsisë !!!

* Shënim: Finley i referohet vetëm rajoneve Arvanitos të Peloponezit, Greqisë Qendrore Lindore dhe Euboea, ndërsa nuk i referohet Arvanitokorisë së Androses, atyre të ishujve të Egjeut, por edhe atyre që, në kohën e tij, ato ishin jashtë kufijve të Shtetit Grek modern./

Postuar në anglisht nga Γιώργος Μίχας

/Përgatitur e përshtatur në shqip nga Xhelil Arifi/proinformacion.com/

· ·

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close