Memli Krasniqi(PDK): Vendimi për mosvotimin e Vjosa Osmanit është final

Deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës , Memli Krasniqi ka thënë se çështja e zgjedhjes së Presidentit është temë e mbyllur për PDK-në. Në një deklaratë dhënë për Express, Krasniqi ka thënë se vendimi për mosvotimin e Vjosa Osmanit është final.

“Tema e Presidentit është temë e mbyllur për PDK-në. Vendimi për mosvotimin e Vjosa Osmanit është marrë në Këshillin Drejtues dhe është final”, ka thënë ai.

Më tutje Krasniqi konfirmoi se sot do të ketë mbledhje të Grupit Parlamentar të PDK-së. Sipas tij në këtë mbledhje do të diskutohet vetëm për ndarjen e Komisioneve.

“Mbledhja e Grupit Parlamentar ka të bëjë me seancën për ndarjen e Komisioneve dhe jo me diçka tjetër”, ka thënë ai për Express.

Në ndërkohë çështja e Presidentit, është tema më e diskutuar aktualisht në vend. Lëvizja Vetëvendosje që udhëheq me Qeverinë e Kosovës, është në kërkim të votave të duhura për zgjedhjen e Vjosa Osmanit presidente.

Partitë opozitare si PDK-ja dhe AAK-ja sipas qëndrimeve të deritanishme nuk do ta përkrahin Osmanin për këtë post. Në ndërkohë kryetari i LDK-së Lumir Abdixhiku dje pas takimit me grupin parlamentar të partisë, ka deklaruar se LDK-ja do të marr pjesë në procesin e votimit të presidentit.

“Pas një diskutimi të hapur, shterrës në argumente e gjithëpërfshirës, të gjithë, bashkarisht, kemi marrë vendim që Lidhja Demokratike e Kosovës nuk do të bëjë obstruksione në zgjedhjen e  Presidentetit të vendit. Që LDK, si gjithëherë, do të ushtroj detyrimin e saj kushtetues, e të marrë pjesë në votim për Presidentin e vendit. Ky pra është vendimi i Kryesisë i votuar me shumicë absolute të anëtarëve të saj. Këtë vendim ua kam komunikuar sot, deputetëve të LDK-së. Pres që secili deputet të respektojë vullnetin kolektiv e të shumicës. Pres nga secili deputet të sillet si institucionalist; dhe nëse ka nevojë të kapërcejë edhe veten”, ka thënë Abdixhiku.

Sipas Kushtetutës, president i Kosovës mund të zgjidhen vetëm shtetasit e Republikës së Kosovës që kanë mbushur moshën tridhjetepesë (35) vjeçare dhe që kanë pasur banim të përhershëm në Kosovë për së paku dhjetë (10) vite. Sipas Nenit 4, Presidenti i Republikës së Kosovës zgjidhet nga Kuvendi me votim të fshehtë, sipas procedurës së paraparë me Kushtetutën e Republikës së Kosovës. Zgjedhja e tij duhet të bëhet jo më vonë se tridhjetë (30) ditë para përfundimit të mandatit të Presidentit aktual.

Më tutje referuar Kushtetutës, secili shtetas i  Kosovës, që plotëson kriteret e parapara në nenin 3 të këtij ligji, mund të nominohet si kandidat për President të Republikës së Kosovës, nëse ai/ajo siguron nënshkrimet e të paktën tridhjetë (30) deputetëve të Kuvendit të Kosovës. Deputetët e Kuvendit mund të nënshkruajnë vetëm për një kandidat për President të Republikës së Kosovës.

Zgjedhja e Presidentit bëhet me dy të tretat (2/3) e votave të të gjithë deputetëve të Kuvendit.  Nëse asnjëri kandidat nuk merr shumicën prej dy të tretave (2/3) në dy votimet e para, organizohet votimi i tretë në mes të dy kandidatëve të cilët kanë marrë numrin më të lartë të votave në votimin e dytë dhe kandidati që merr shumicën e votave të të gjithë deputetëve, zgjidhet President i Republikës së Kosovës.

Sipas Kushtetutës nëse në votimin e tretë, asnjëri kandidat nuk zgjidhet President i Republikës së Kosovës, shpërndahet Kuvendi dhe shpallen zgjedhjet e reja, të cilat duhet të mbahen brenda dyzet e pesë (45) ditësh.

Vjosa Osmani që ka garuar në zgjedhjet e 14 shkurtit në koalicion me LVV-në e Albin Kurtit ka marrëveshje parazgjedhore që e njëjta të jetë propozim i tyre për president të vendit.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close