SHBA vë në dyshim besueshmërinë e raportit Covid-19 nga OBSH

ATSH-DPA/ – Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe më shumë se një duzinë vendesh të tjera shprehën shqetësime të përbashkëta në lidhje me shpejtësinë dhe plotësinë e një studimi të ri të udhëhequr nga Organizata Botërore e Shëndetësisë mbi origjinën e Covid-19.

Në një deklaratë, vendet theksuan shqetësimin se hetimi “ishte vonuar ndjeshëm dhe nuk kishin qasje në të dhëna dhe mostra të plota dhe origjinale”.

“Misionet shkencore të tilla duhet të jenë në gjendje të kryejnë punën e tyre në kushte që prodhojnë rekomandime dhe rezultate të pavarura dhe objektive”, thuhet në deklaratën e vendeve të tilla si Britania e Madhe, Kanada dhe Koreja e Jugut.

Studimi i OBSH-së, i kryer së bashku me Kinën, siguroi vlerësime të burimeve të mundshme të virusit që ka shkaktuar vdekjen e më shumë se 2,7 milion njerëzve në të gjithë botën.

Një ekip vizitoi Wuhanin, ku dolën rastet e para, si pjesë e hetimit.

Raporti përshkroi transmetimin fillestar viral nga kafshët tek njerëzit si “një rrugë nga e mundshme në të mundshme”.

Studimi tha se virusi nuk kishte të ngjarë të dilte nga një laborator, duke minimizuar një teori të diskutueshme që mori mbështetje nga Robert Redfield, i cili drejtoi Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve gjatë një pjese të administratës Trump.

OBSH e përshkroi hetimin si vetëm fillimin e studimit për origjinën e virusit.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i Përgjithshëm i organizatës, shkroi në Twitter se hetimi përfaqëson “një fillim shumë të rëndësishëm, por nuk është fundi”.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close