Stresi i lidhur me punën rrezikon zemrën

ATSH-DPA/ – Në të gjithë botën, stresi i lidhur me punën ka qenë i lidhur me rrezikun e atakut në zemër.

”Nuk ka vende ose kompani që i shpëtojnë këtij rreziku, i cili është rritur ndjeshëm vitet e fundit për shkak të kushteve të reja të punës dhe vorbullës aktuale të botës së punës”, shkruan faqja e internetit viverepiusani.it.

Nga ana tjetër, me kalimin e viteve vdekshmëria e lidhur me sëmundjet kardiovaskulare nuk është ulur, siç ka ndodhur për sëmundjet e tjera.

Në fakt, është identifikuar një rritje e vdekshmërisë kardiovaskulare me 15%.

Nga ana tjetër, aftësia e kufizuar pas një sulmi në zemër ose aksidentit cerebrovaskular është 10 herë më e madhe.

Njerëzit që punojnë në ambiente stresuese janë të ekspozuar ndaj një faktori të përgjithshëm të rrezikut, kështu që ata kanë një rrezik më të lartë (rreth 48%) sesa pjesa tjetër e popullsisë.

Çfarë është stresi i punës

Para së gjithash, ne duhet të përcaktojmë se çfarë nënkuptohet me kushte stresuese të punës. Secili prej nesh e përjeton ngarkesën e punës ndryshe, por disa situata përjetohen negativisht nga të gjithë.

Stresi i punës kuptohet si ndërthurja e një kërkese të lartë psikologjike dhe niveleve të ulëta të kontrollit mbi situatën e punës. Me fjalë të tjera, punonjësi vuan nga detyrat që duhet të kryejë dhe nuk gjen një mënyrë për t’u përshtatur.

Në përgjithësi, punonjësi që ndihet i mbingarkuar nga ideja që duhet të marrë rezultate të caktuara brenda një periudhe të shkurtër kohe është i stresuar.

Kjo gjithashtu e privon atë nga koha e lirë për përmbushjen personale, kryen detyra monotone dhe ndjen se ai është subjekti pasiv i punës së tij.

Simptomat e stresit të punës përfshijnë:

Depresionin
Takikardinë
Gjendjen e ankthit ose shqetësimit
Pagjumësinë
Nervozizmin
Mungesën e përqendrimit
Kontraktimin e muskujve./

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close