2019,vit i humbur për dialogun Kosovë-Serbi

E shumëpërfolura “dritare e mundësive”, që deri në fund të vitit 2019 të arrihet një marrëveshje finale mes Kosovës dhe Serbisë, duket se është mbyllur përfundimisht. Edhe pse shtytja për arritjen e “kompromisit historik” në muajt e kaluar ka ardhur edhe nga Brukseli, edhe nga Washingtoni, realiteti në terren duket qartë se flet ndryshe.

Kështu vlerësojnë analistë të mirënjohur perëndimorë, të cilët këtë zhvillim e shohin si pasojë të situatës së krijuar në Kosovë, pas dorëheqjes së kryeministrit të Kosovës, Ramush Haradinaj.

Gazetari dhe autori britanik, Tim Judah, i cili ka përcjellë zhvillimet në Kosovë dhe rajon që nga vitet ‘90, thotë se ka shumë pak gjasa që dialogu i Brukselit të rinisë sivjet. Ai thotë se këtë konkludim e nxjerr nga përllogaritja e thjeshtë e bazuar në faktet aktuale.

“Matematika e thjeshtë tregon se ka shumë pak gjasa që dialogu të rinisë deri në vitin e ardhshëm. Nëse zgjedhjet në Kosovë mbahen në vjeshtë atëherë me gjasë do të duhen disa muaj për ta krijuar Qeverinë e re, kohë kjo kur Serbia do të hyjë në periudhë zgjedhore”, thotë Judah për “Kohën Ditore”. Andaj – shton ai – edhe nëse çështja e tarifave do të hiqej prej tavolinës së bisedimeve, “nuk shoh se diç mund të ndodhë për një kohë shumë të gjatë”.

Ai këtë zhvillim e quan lajm të keq, ndërsa dështimin ia faturon mungesës së një lidershipi me vizion.

“Në aspektin e përgjithshëm – çfarëdo që mund të mendoni rreth ndryshimit të kufijve dhe kështu me radhë – humbja e kohës është lajm i keq. Kanë kaluar 20 vjet prej fundit të luftës dhe Kosova ende është e kurthuar nga trashëgimia e saj. Për dallim, në vitin 1965 marrëdhëniet mes Francës dhe Gjermanisë ishin transformuar në mënyra të paimagjinueshme për gjeneratat paraprake. Në masë të madhe, kjo ishte çështje e lidershipit vizionar. E kemi këtë këtu? Nuk mendoj se e kemi”, thotë Judah.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close