Këto dy produkte ushqimore të rrezikshme për shëndetin tonë?!

Ka kohë që është dyshuar se konsumimi i mishit të kuq e sidomos ai i pjekur në gril shkakton kancerin zorrës së trashë.Dhe sidomos pjekja dhe përdorimi i mishit të kuq të derrit,kalit,lopës,dhe deles rrit mundësinë e e prekjes me kancer Colorectal.
Mirpo Harald zur Hausen fitues i çmimit Nobel në lëminë e fiziologjisë e i ntterpreton më ndryshe historinë e mundësisë së smurjes me kancer për shkak të konsumimit të mishit të kuq.

harald
Ai thotë se rreziku nga prekja nga kjo sëmundje e keqe nuk vie vetëm nga konsumimi i mishit të kuq por edhe nga konsumimi i qumështit.Por thot se jo ngaqë konsumojmë mishin e kuq nga grilli por ngaqë konsumojmë qumësht dhe mish të kuq lope!Profesori thot se shkaktarë është një virus pak i studiuar e i cili gjendet tek lopët.Ai menon se këto kafshë shtëpiake jan shkaktarë direkt të kancerit të zorres së trashë tek njerëzit.Kemi të dhëna eksperimentale që na shpiejn tek kjo hipotezë.
Teza e mëparme se përgatitja e mishit në grill shkakton këtë sëmundje bie me faktin se edhe mishi i shpezëve,pulës,pates etj edhe peshkut përgatitet në grill ,por askujt nuk i shkon mendja të thotë se nga konsumimi i mishit nga këto shkakton po të njejten sëmundje.
Profesori spjegon se gjatë hulumtimeve të tijë ,kujdes të veçante i ka kushtuar fakti se edhe në Mongoli dhe Indi konsumohet shumë mish i kuq por shumë rrallë raportohet për të prekur me këtë sëmundje.Pikërisht mu për shkakun se atje për shkaqe religjioze shumë rrallë konsumohet mishi i kuq i lopës.Ai shton se po ashtu në ato vende,shumë rrallë raportohet edhe për të sëmurë nga kanceri i gjëndrrave të qumështit.Për shkak se në ato vende shumë pak përdoret për ushqim ,qumështi lopes.Në Mongoli me të madhe përdoret qumështii peles.
Profesor Hausen në numërin e fundit të magazinit International Journal of Cancer shkruan se i ka studiuar mostrat e gjakut dhe qumështit të lopës dhe se në to ka gjetur elemente të DNA të cilat mund të i përkasin këtijë virusi të pa njohur që mund të jetë shkaktarë i këtijë lloji të kancerit.

lopa20131108164938980577

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close