Studimi që na tregon diçka fascinante,për njerëzit e zgjuar dhe të suksesshëm!

Sipas një studimi të ri ,tiparet si IQ (koficienta e intelegjencës), memorie, dhe tendenca për të përdorur drogë janë të lidhura me numrin e lidhjeve të trurit që ne kemi.
Studiuesit zbuluan se njerëzit me më shumë tipare të klasifikuara si “pozitive”, si IQ lartë, kanë tendencë që të kenë një numër më të madh të lidhjeve të trurit se sa njerëzit me shumë tipare që studiuesit i kanë klasifikuara si “negative”, e që është psh.përdorimi i lartë i drogës.

749678-human-connectome
Por ka të tillë që thonë se duhet të kemi kujdes se si i interpretojmë këto gjetje.
Është e pamundur të dihet nëse lidhja e dobët e trurit është shkaku apo efekti i tipareve negative,i ka thënë Marcus Raichle, një neuroshkencëtarënë në Universitetin e Uashingtonit në St Louis, Misuri, Nature News.
Gjetjet janë rezultatet e para të një përpjekje masive që të hartohen lidhjet mes qelizave në tru e të më shumë se 1.000 njerëzve që jetojnë, i njohur si Projekti Connectome (Harta plotë e lidhjeve nervore në tru) të Njeriut.

Filloi në vitin 2010 me një kosto prej $ 40 milion, projekti pesë-vjeçar synon të ndajë të gjitha lidhjet brenda një truri të shëndoshë të njeriut dhe të bëjë të dhënat në dispozicion të shkencëtarëve që studiojnë çrregullimet e trurit.
Universiteti i Oksfordit inxhinier bio Stephen Smith dhe kolegët e tij studiuan 461 persona të regjistruar në Projektin Connectome të Njeriut. Vullnetarët kishin skanuar trurin e tyre në një makinë funksionale MRI, i cili mat rrjedhën e gjakut në pjesët aktive të trurit.
Modelet që ata kishin vëzhguara tregojnë ku pjesë të trurit ishin aktive dhe të angazhuara, ose të “lidhura”, në të njëjtën kohë.
-Hulumtuesit kanë bërë krahasim në këto skanime me karakteristika si të ardhurat, nivelin arsimor, dhe përdorimin e drogës, si dhe masat njohëse si të IQ dhe kujtesës. Ata kanë rregulluar tiparet në një spektër, me gjëra të tilla si IQ e lartë dhe edukimi në “Pozitive” më në fund “pozitiv” dhe gjëra të tilla si IQ të ulët dhe përdorimi i lartë i drogës në “negative”.
Sa më shumë tipare “pozitive” njerëzit kishin,aq më shumë lidhje të trurit ata gjetën, dhe anasjelltas.

Por mostrat e truri-rrjeti elektrike të lidhura me inteligjencën e përgjithshme nuk ishin të njëjta me ato për llojet e tjera të inteligjencës, të tilla si ato koordinimit sy-dorë, vënë nëdukje disa studiues. Kjo sugjeron ndoshta se ne duhet të rishikojmë se çfarë testet e IQ në fakt masin, veçanërisht që shumë shkencëtarë mendojnë se kjo nuk është matja më e dobishme e inteligjencës.
Interesante, njerëzit që kishin përdorur kohët e fundit marihuanë priren të jenë në pjesën fundme negative të spektrit lidhjes trurit. Por ata ende nuk e dinë se si marihuanë ndikon në tru.

****Fushat specifike të trurit që kanë kontribuar në zbulime ishin pjesë e një qarku të quajtur rrjeti standard-mode, e cila është aktiv kur njeriu është duke u përqëndruar në mendimet e brendshme në vend të atyre të botës së jashtme.

Shkencëtarët ende debatojnë se çfarë bënë kjo pjesë etrurit, por hulumtimi i mëparshëm e ka lidhur atë me disa funksione të trurit të nivelit të lartë.

Hulumtim të tjera ka sugjeruar se njerëzit me grupe të mëdha të miqve dhe aftësi të mira sociale e kanë trurin më të ndërlidhur.

Dhe ky është vetëm fillimi i studimeve connectome-snjerëzore.

Projekti Connectome Njerëzor tani është duke kërkuar në të dhënat gjenetike nga njerëzit që marrin pjesë në studim, duke përfshirë edhe shumë çifte të binjakëve identike dhe vëllazërore, për të parë se si ndikimet gjenetike dhe mjedisore janë të lidhura me lidhjen e trurit.

Ndërkohë, grupe të tjera janë duke studiuar lidhjet e trurit e të të rriturëve më të vjetër dhe dhe foshnjeve në rritje.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close