Gábor Vékony thotë se shqiptarët dhe gjuha e tyre kanë prejardhje Skythe!!


Gábor Vékony historian, archaeologist dhe linguist, Hungarez

retus

Gábor Vékony

shpjegon etimologjinë e emrit me të cilin shqiptarët,sipas tij janë të njohur mes tyre, për të treguar se, “edhe pse ata folën Dacian, këta njerëz kanë qenë në fakt Scyths. Megjithatë, siç Dacia ishte kufiri midis Scythianëve dhe Trakëve, ishte padyshim një përzierje e madhe e fiseve në këtë rajon. Ata janë më shumë një kompzitë Magogite dhe ndoshta edhe më shumë të Meshekut dhe i Tubalit.

scyth
Ng grupet e ndryshme të njerëzve që flisnin Dacian, Karpët ishin ato që kishin mundësi për të ruajtur kombësinë e tyre në kuadër të Perandorisë Romake. Ne mund të jemi të sigurtë se ata mbijetuan, dhe se shqiptarët ishin pasardhës të tyre. Shqiptarët e quajnë veten shqip, nga ajo greke skythes (shumës: skythai). Në latinisht: scythes / scytha. Shqip (Albanian) – në qoftë se ndiqej prapa nga Scupi, Shkupi, Shkup – do ishte në kunërshtim me të gjitha ligjet fonetike … Me fjalë të tjera: emri me të cilin shqiptarët bashkëkohore e quajnë veten, të shpie prapa tek ‘Skytha’; ky ishte emri i një populli që jetojnë në brigjet veriore të Detit të Zi dhe Danubit të ulët”

(Vekony, op. Cit., F. 196-197)

//Proinformacion.org

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close