Ç`thotë gazeta kanadeze “Edmonton Journal” për Kadrush Radogoshin ?

Fahri Xharra
Gjakovë


Untitled“Kadrush Radogoshin e njihja që moti. E njihja Kadrushin si poet ,si shkrimtar , si eseist dhe si kritik letrar në Kosovë; por sot do ta kemi një bisedë virtuale me te , se si e njohin në Kanada .

Para se të shkojmë atje ta themi edhe këtë : “26 vjet më pare, më 28 mars 1989 u arrestuan pa vendim gjykate mbi 237 shqiptarë (kryesisht intelektualë), të cilët pushteti serb në Kosovë i konsideronte “të rrezikshëm për sigurinë publike” dhe u dërguan në izolim e u torturuan barbarisht nëpër burgjet serbe në Leskovc, Prokuple, Vranjë, Beograd etj. Në mesin e tyre isha edhe unë. Poezinë që po e publikoj më poshtë i dedikohet kësaj ngjarjeje.- thot Kadrushi
“Në burgun e Prokuples -Jam i izoluar…I izoluar jam – nga bari i rritur nëpër bazamente përmendoresh- nga yjtë rojtarë të shikimeve ëndërrimtare – nga ballkonet e vendlindjes të kthyera nga JUGU – nga dritaret e shtëpisë së fëmijërisë – nga logjika e luleve, nga vallëzimet e fluturave – jam i izoluar…”
….. Jam i izoluar_Evropë, të duhet apo s’të duhet -përralla për izolimin ‘dhe mesjetën e ringjallur?!…(1989)

Gazeta “Edmonton Journal” njëra ndër gazetat e mëdha Kanadeze ( 14 rubrika dhe 80 faqe të formatit të madh) kolumnën javore kushtuar letërsisë këtë radhë ia kushtoi Poetit, Shkrimtarit, Kritikut dhe eseistit, (ish Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës ) Kadrush Radogoshi. Kolumna u prit shkëlqyeshëm në qarqet letrare Kanadeze. Kolumnen e ribotoi edhe “THE GAZETTE” e Montrealit në anën tjetër të Kanadasë. Qarqet letrare Kanadeze e trajtuan shkrimin si atraktiv, të shkëlqyeshëm e të tjera atribute dhe e publikuan nëpër web-faqet e tyre letrare. ( Përveq në portalet serbe të Kanadasë .fxh )

Pra , të shohim si duhet provokuar Perëndimi me aftësitë tona nga më të mirat e të bindemi se ata e dinë që jemi pjesë e tyre dhe se nuk kanë se kah të na përplasin . Jemi me rrënjë ; dhe bota pret që ne ta themi vet e pastaj ata i japin hapësirë mediatike; qëllimi i së cilës është që të bindin botën se kush janë shqiptarët.
(Ex-Kosovo author makes new start in Edmonton (By Michael Hingston, Edmonton Journal,)

“Edmonton Journal “ shkruan :“Kadrush Radogoshi ka qenë shumëçka në jetën e tij. Profesor (mësues) në ish Jugosllavi, përkthyes, disident politik, i burgosur politik dhe për më shumë autor i 16 librave të poezisë shqiptare, romaneve, kritikës letrare dhe publicistikës. Mirëpo, gjatë tri vjetëve të fundit ai ka qenë diçka tjetër: Edmontonas. Radogoshi erdhi këtu nga Kosova më 1 Shtator 2010 së bashku me gruan e tij dhe tre fëmijtë e tyre të rritur dhe ky proces nuk ka qenë nuk ka qenë i lehtë dhe i pabrenga. Ai dhe gruaja e tij i lëshuan vendpunimet e tyre prestigjioze si profesor respektivisht mjek familjar.

Dhe më tutje lexojmë “Në vitin 1981, kohën e një vale protestash kundër Partisë komuniste sunduese, Radogoshi ishte profesor i shkollës së mesme në qytetin e tij të lindjes Gjakovë. Në një mbrëmje, Radogoshi thot se ishte dëshmitar i ngjarjes kur policët jugosllavë i provokuan dhe pastaj gjuajtën me armë në dy nxënës të tij drejtpërdrejt në mesin e rrugës me shumë njerëz. Njëri nga nxënësit vdiq nga plagët. Ditën tjetër, megjithatë zyrtarë shtetëror erdhën në shkollë dhe u përpoqën ta arsyetonin vrasjen e studentit dhe ta shpallnin atë fajtor. “Një gjë e tillë ishte e palogjikshme,” thot Radogoshi, “dhe unë publikisht kundërshtova.” Ai ka qenë burgosur për përpjekjet e tij. Dhe, më 28 Mars 1989 kur autonomia e Kosovës u revokua nga Sllobodan Millosheviqi, Radogoshi ishte njëri më shumë se 200 intelektualët shqiptarë të arrestuar dhe të burgosur. “Pa kurrfarë vendimi apo aktgjykimi të gjykatës,”

Michael Hingston : “Tash, pas shumë vitesh lufte kundër censurës dhe tiranisë në Kosovë, Radogoshi është i gatshëm të provojë diçka të re në Edmonton. Për një gjë, ai ka filluar të shkruaj anglisht dhe poezia e pare i është përkushtuar mësueses së tij në NorQuest College. Radogoshi është gjithashtu edhe anëtar i “Borderlines Writers Circle” (Writers-in Exile) në Bibliotekën Publike të Edmontonit, përmes të cilit është paraqitur si pjesëtar e një paneli në “LitFest”- in e sivjetshëm. “Qëllimi im është të botoj ndonjë gjë në anglisht,” thot Radogoshi. “Unë do të përpiqem. Unë trajtoj shumë motive universal. Ato janë të njëjta gjithkund. Por, pikëvështrimi im është i ndryshëm, sepse unë vie nga një realitet tjetër. Unë vij nga ferri.”
“Unë vi nga ferri ! “një fjali që në qarqet serbe të Kanadasë kishte pasur jehonë të madhe ne sensin negativ se pse Kadrush Radogoshi , me këtë tregonte që deri para luftës (1999 ) Kosova ishte shndërruar në ferr për shqiptarët; pra nuk ishte ajo Kosova se si e përshkruanin serbët në arsyetimin e tyre para botës.

Jemi me rrënjë ; dhe bota pret që ne ta themi vet e pastaj ata i japin hapësirë mediatike; qëllimi i së cilës është që të bindin botën se kush janë shqiptarët. Serbët nuk prajnë së poshtëruari kudo që janë; paramendoni aty ku Kadrushi thotë : “Në vitin 1981, kohën e një vale protestash kundër Partisë komuniste sunduese…..” shikoni reagimin serb në portalin “Republican Riot : shkruar nga Julia Gorin thuhet që demonstratat e vitin 1981 ishin “ nostalgji fashiste- Otomane e rinisë së Kosovës.”
E shihni ? se ku gjuajnë serbët .!!!!!
(If life here in Edmonton has sometimes been difficult, it’s nothing compared to what Radogoshi has already endured. In 1981, amid a wave of protests against the ruling Communist party [does he mean the fascio-Ottoman-nostalgic Albanian race riots of 1981?],)
Por sidoqoftë , ne Kadrushit i dëshirojmë shumë suksese në prezantimin e vlerave shqiptare në Kanada.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close