Dokumenti që dëshmon se Toplica ishte e tëra krahinë shqiptare

Gati se secili nga ne ka ndëgjuar,e shumë nga të paret tanë e kanë edhe prejardhjen nga atje, se ka egzistuar një krahinë shqiptare,e cila edhe sot egziston por se tanimë plotësisht e asimiluar,e përndjekur dhe shkombtarizuar dhe e shndrruar në krahinë serbe!Ka qenë viti 1877 kur kjo krahinë është riokupuar nga ushtria serbe.Pas kësaj date ka filluar eksodi dhe përndjekja dhe shkaterrimi sistematik i elementit etnik e kulturor,shqiptarë nga ato anë.
Se elementi shqiptarë ka qenë dominant në ato anë deri më atë vit famëkeq,dëshmonse në ato anë edhe sot e kësaj dite kanë ngelë elemente toponimie shqiptare si :
Komuna Zhitoraqa:vendi i quajtur çuka e Gllashines/Gllasinska cuka.

Komuna Bllaca:Alabana,Gergura
Prokuple:Kongjel,etj.

trio

 

Si dhe mbiemrat e vendeve nga kanë ardhur e të trashëguar nga pasardhësit anë e kënd Kosovës.

-Por edhe kjo pjesë shkrimi nxjerrë nga libri  „Srbija – opis zemlje, naroda i države” (Serbija-përshkrim i vendit,popullit,dhe shtetit) botuar më 1887,dëshmon shumë.Ku për Toplicen është shkruar kjo:

Origjinali në serbisht:

„….. Tako je u njoj sve do pred rata za nezavisnost Srbije stanovništvo bilo gotovo skroz arnautsko. No pošto Novi Krajevi pripadoše Srbiji, Arnauti se, nešto voljno, a nešto i  silom bez malo svi iseliše koje u Kosovo koje u okolinu mu. Tako Toplica opuste na novo, i u nju navališe naseljavati se tada Srbi iz svih susednih srpskih zemalja, iz njihovih krševitih i siromašnih predela…”

Prokuplje, na albanskom Urćuv-b, oslobođeno je 6. decembra 1877. godine. Toplički okrug doneo je Srbiji 3679 km2 zemlje…”

Përkthim shqip:

„…..Kështu që në të (Toplicë)deri para luftës për pavarsinë e Serbise,popullësia ka qenë arnautsko (v.j shqiptare*).Por meqë këto anë të reja i takuan srbise,Arnautet,pak me dëshirë e diçka me dhunë (v.j.S’kish deshirë aty vetëm dhunë)të gjithë u shpërngulën.Dikush në Kosovë e dikush në rrethinë të sajë.kështu Toplica e nisi nga fillimi,dhe në të u turrën për ta populluar serb nga të gjitha tokat serbe fqinje,Nga viset e tyre të shkreta dhe të varfëra…”

”Prokuple,në shqip Urquv-b,është çliruar (robruar,v.j.) më 6.dhjetor 1877.Rrethi i Toplices i ka sjellur Serbise 3679 km2 tokë…”
Ikja

Xhelil Arifi/proinformacion.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close