Thuhet se shkrimtarët arrijnë kulmin e tyre në të dyzetat,por…

Sigurisht, shumë nga shkrimtarët më të mëdhenj të historisë kanë shkruar veprat e tyre më të mëdha në faza të ndryshme të jetës – disa, si Toni Morrison, nuk filluan të shkruajnë deri në moshën e mesme.

Sidoqoftë, kur një shkrimtar i ri debuton një vepër të shkëlqyer të trillimeve, ai bëhet gjithmonë një ngjarje. Këtu është një listë e romaneve të shkëlqyera debutuese të shkruara nga shkrimtarët para se të mbushnin tridhjetë vjet.

“Kjo anë e parajsës” nga F. Scott Fitzgerald Romani i parë i Fitzgerald, Kjo anë e parajsës (1920) ishte një sukses i menjëhershëm, spektakolar dhe vendosi reputacionin e tij letrar. Ndoshta romani përfundimtar i asaj “gjenerata të humbur”, tregon historinë e Amory Blaine, një student i pashëm, i pasur nga Princeton që përfshihet me gjysmë zemre në kulte letrare, aktivitete “liberale” studentore. Kur më në fund bie në dashuri, gruaja e re e refuzon atë për një tjetër.

“Dhëmbë të bardhë” nga Zadie Smith Në qendër të këtij romani gjallërues janë dy miq të pamundur, Archie Jones dhe Samad Iqbal. Veteranët e paaftë të Luftës së Dytë Botërore, Archie dhe Samad dhe familjet e tyre bëhen agjentë të transformimit të pakthyeshëm të Anglisë. Debutimi i shkëlqyeshëm i Zadie Smith kapi kritikët që vdisnin për krahasime dhe që vendosnin për të gjithë, nga Charles Dickens deri te Salman Rushdie, deri tek John Irving dhe Martin Amis. Por e vërteta është se zëri i Zadie Smith është jashtëzakonisht i rrjedhshëm, dhe krejtësisht i mrekullueshëm i veti.

“Gruaja e tigrit” nga Téa Obreht Në një vend ballkanik duke filluar nga lufta, Natalia, një mjeke e re, është e detyruar të zbulojë rrethanat misterioze për vdekjen e fundit të gjyshit të saj të dashur. Duke kërkuar të dhëna, ajo kthehet te kopja e tij e veshur e Librit të Xhunglës dhe tregimeve që ai i tregoi asaj për takimet e tij ndër vite me “njeriun pa vdekje”. Por më e jashtëzakonshmja nga të gjitha është historia që gjyshi i saj nuk i tregoi kurrë – legjenda e gruas së tigrit.

“Fryma, sytë, kujtesa” nga Edwidge Danticat Në moshën dymbëdhjetë, Sophie Caco është dërguar nga fshati i saj i varfër i Croix-des-Rosets në New York, për tu ribashkuar me një nënë që mezi e kujton. Atje ajo zbulon sekrete që asnjë fëmijë nuk duhet ta dijë kurrë, dhe një trashëgimi turpi që mund të shërohet vetëm kur ajo të kthehet në Haiti – për gratë që e kanë rritur në fillim. Në një moshë të re befasuese, Edwidge Danticat është bërë një nga romancierët tanë më të famshëm të rinj, një shkrimtare që ngjall çudinë, terrorin dhe dhimbjen e zemrës së Haitit të saj të lindjes – dhe forcën e qëndrueshme të grave të Haitit – me një imazh të gjallë dhe hir narrativ që dëshmoni për vuajtjet dhe guximin e njerëzve të saj.

“Rruga drejt foleve të merimangave” nga Italo Calvino Italo Calvino ishte vetëm njëzet e tre kur botoi për herë të parë këtë roman të guximshëm dhe imagjinar. Ajo tregon historinë e Pin, një nxënës i kalldrëmit në një qytet në bregdetin Ligurian gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ai jeton me motrën e tij, një prostitutë dhe kalon sa më shumë kohë që të jetë e mundur në një bar të mbjellë, ku argëton klientët e rritur. Pas një keqtrajtimi me një ushtar nazist, Pin bëhet i përfshirë me një bandë partizanësh. Portretizimi i këtyre personazheve nga Calvino, i parë përmes syve të një fëmije, nuk është vetëm një koment zbulues i rezistencës italiane, por një histori mahnitëse që vjen nga mosha.

“Një plejadë e fenomeneve vitale” nga Anthony Marra Në një fshat të vogël rurale në Çeçeni, Hava tetë vjeçare shikon nga pylli ndërsa ushtarët rus rrëmbejnë babanë e saj në mes të natës dhe më pas i vunë zjarr shtëpisë së saj. Kur fqinji i tyre i përjetshëm Akhmed e zbulon Havaën të fshihet në pyll me një valixhe të çuditshme blu, ai merr një vendim që do të ndryshojë përgjithmonë jetën e tyre. Një histori e fuqisë transcendente të dashurisë gjatë kohës së luftës, ky libër është një punë me dhembshuri të thellë dhe domethënie të qëndrueshme.

“Lirimi e arinjve” nga John Irving Është viti 1967 dhe dy studentë të universitetit vjenez dëshirojnë të çlirojnë kopshtin zoologjik të Vjenës, siç u bë pas Luftës së Dytë Botërore. Por synimet e tyre të mira kanë edhe pasoja komike dhe të tmerrshme, në këtë roman të parë të shkruar nga një njëzet e pesë-vjeçari John Irving, tashmë një tregimtar mjeshtër.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close