Biologët molekularë botërorë kanë zbuluar që kur kovid-19 ka qenë i pranishëm

Biologët molekularë nga Kina, Shtetet e Bashkuara dhe Evropa kanë krahasuar gjenomin e disa dhjetëra viruseve që lidhen më ngushtë me SARS-CoV-2.

Ata zbuluan se format e saj të mëparshme u ndanë nga pema evolucionare e zakonshme e virusit tek lakuriqët, mjaft kohë më parë, 40 deri në 70 vjet më parë.

Një ekip i biologëve molekularë të udhëhequr nga David Robertson nga Universiteti i Edinburgh analizuan historinë evolucionare të formave të mëparshme të SARS-CoV-2 duke studiuar gjenomet e disa dhjetëra viruseve që janë më të lidhura me të. Rezultatet e hulumtimit u botuan në revistën Nature Microbiology, raportojnë mediat botërore.

Analiza tregoi se viruset që lidhen me SARS-CoV-2 kanë jetuar në lakuriq për shumë dekada.

Këto viruse kanë një origjinë të përbashkët dhe aftësinë për të infektuar qelizat e gjitarëve, të cilat lehtësuan transmetimin e tyre te njerëzit, dhe që mund të ndodhin përsëri në të ardhmen, theksojnë shkencëtarët.

Ndarja e formave të mëparshme të SARS-CoV-2 nga një pemë e zakonshme evolucionare e virusit midis lakuriqëve në Kinën jugore dhe juglindore ndodhi midis 1948 dhe 1969, ndërsa ndarja e patogjenëve covid-19 dhe SARS ndodhi më vonë, midis 1952 dhe 1970.

Rezultatet e këtij studimi tregojnë se viruset SARS-CoV-2 kanë qarkulluar në lakuriq në Kinën jugore për më shumë se gjysmë shekulli, dhe struktura e tyre specifike, e cila u lejon atyre të lidhen me receptorët në sipërfaqen e qelizave të mushkërive të disa specieve të ndryshme, shpjegon pse dy viruse të ngjashme infektuan speciet njerëzore dhe shkaktuan epidemi serioze të infeksioneve të frymëmarrjes.

/përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close