Ja si u greqizua emri nga Gjinokastër në Gjirokastër

Ja si u greqizua emri nga Gjinokastër në Gjirokastër

Shkruan: Arben LLALLA

Si u greqizua pas vitit 1970 emri GJINOKASTËR në Gjirokastër. Shikoni poshtë mbishkrimive të fotove- GJINOKASTËR, që zbëthehet Kalaja e Gjinos(bëhet fjalë për Princin e Epirit Gjin Bue Shpatën që vdiq më 1399).

Pas viteve 1970 u quajtë Gjirokastër duke e greqizuar emrin shqiptar dhe zbërthehet Kala e Rrumbullakët si gjiroja e mishit që piqet.

Por në të vërtetë Kalaja në Gjinokastër nuk është e rrumbullakët, por në formë të gjatë si anije.

Po ku e kishte parë arkitekti formën e anijes?

Kjo vjen sepse Gjin Bue Shpata ishte udhëheqës nga Arta, Preveza e këtej.

Ajo përralla për Argjironë nuk ka ekzistuar, por është një shpikje mitologjike greke për tia ndryshuar emrin e vërtetë qytetit shqiptar nga Gjinokastër në Gjirokastër,

Kalaja në Gjinokastër nuk është e rrumbullakët por në formë Anije, e gjatë.

Përralla për Argjironë nuk ka ekzistuar, ajo është një sajesë greke për të greqizuar emrin shqiptar nga Gjinokastër në Gjirokastër.

Zoti i kësaj kalaje ka qenë Gjin Bue Shpata dhe e vërteta duhet të dali në dritë, ndryshe ne vazhdojmë të ecim në tunelin e errësirës me qirun e shkrirë të grekëve, shkruan Llalla.

CATEGORIES
Share This
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close