Ligjet e thjeshta fizike e bëjnë jetën komplekse më shumë të ngjarë se jo

Jeremy England shpjegon sesi ligjet e thjeshta fizike e bëjnë jetën komplekse më shumë të ngjarë se jo. Me fjalë të tjera, do të ishte më befasuese të mos gjenit jetë në univers sesa një vend si Toka.

Fizikanti i MIT, Jeremy England pretendon se jeta mund të mos jetë aq misterioze në fund të fundit, përkundër faktit se ajo rrjedh siç duket nga materia jo e gjallë. Në një punim të ri, England shpjegon sesi ligjet e thjeshta fizike e bëjnë jetën komplekse më shumë të ngjarë se jo. Me fjalë të tjera, do të ishte më befasuese të mos gjindet jetë në univers sesa një vend gumëzhues si planeti Tokë.

Çfarë do të thotë kjo gjitha – shkëmbinjtë, bimët, kafshët dhe njerëzit e kanë të përbashkët -Ne të gjithë thithim dhe shpërndajmë energji. Ndërsa një shkëmb thith një sasi të vogël të energjisë përpara se të lëshojë atë që nuk e përdor përsëri në univers, jeta merr më shumë energji dhe lëshon më pak. Kjo e bën jetën më të mirë në rishpërndarjen e energjisë, dhe procesi i shndërrimit dhe shpërndarjes së energjisë është thjesht një karakteristikë themelore e universit.

Sipas England, ligji i dytë i termodinamikës i jep jetës kuptimin e tij. Ligji thotë që entropia, d.m.th. prishja, do të zgjerohet vazhdimisht. Imagjinoni një filxhan kafe të nxehtë që rri në temperaturën e dhomës. Përfundimisht, filxhan kafeja do të arrijë temperaturën e dhomës dhe do të qëndrojë atje: energjia e saj do të jetë shpërndarë. Tani imagjinoni molekulat që notojnë në një oqean të ngrohtë parësor. England pretendon se materia do të riorganizohet ngadalë por në mënyrë të pashmangshme në forma që shpërndajnë më mirë energjinë e ngrohtë oqeanike.

Fuqia e teorisë së England është se ajo siguron një bazë fizike themelore për teorinë e Darvinit të evolucionit dhe ndihmon në shpjegimin e disa tendencave evolucionare që evolucioni nuk mund. Përshtatjet që nuk përfitojnë qartë nga një specie për sa i përket mbijetesës mund të shpjegohen kështu: “arsyeja që një organizëm tregon karakteristikë X dhe jo Y mund të mos jetë sepse X është më i përshtatshëm se Y, por sepse kufizimet fizike e bëjnë më të lehtë për X të evoluojë se Y për të evoluuar “.

Për takuptuar më mirë shikoni shpjegimin konciz të Michio Kaku për tërë universin fizik.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close