Ekonomia e Spanjës në recesionin më të thellë

Spanja është zhytur në recesionin më të thellë në historinë e saj moderne, si pasojë e pandemisë së koronavirusit.

Statistikat zyrtare bëjnë të ditur se ekonomia e saj është tkurrur për 18.5 për qind në periudhën prill-qershor.

Në tremujorin e parë të vitit, ajo po ashtu është tkurrur për 5.2 për qind.

Recesioni ndodh pas dy periudhave të njëpasnjëshme të rritjes negative.

Spanja ka qenë performuesja më e keqe në Eurozonë, e cila ka pësuar rënie të përgjithshme të bruto prodhimit të brendshëm (GDP) për 12.1 për qind – rënie kjo rekorde.

Ekonomia e Francës po ashtu është goditur rëndë. GDP-ja e saj ra për 13.8 për qind në tremujorin e dytë të vitit.

Agjencia e Statistikave e Francës tha se pika më e ulët ka qenë në prill, ndërsa rimëkëmbja graduale ka nisur në maj dhe qershor.

Italia, ndër vendet e para evropiane të goditura nga koronavirusi, raportoi rënie të ngjashme.

Ekonomia e saj u tkurr për 12.4 për qind, edhe pse rënia ka qenë më pak e pjerrët sesa pritej.

Dobësimi ekonomik ka ndodhur si pasojë e masave të izolimit që kanë ndërmarrë vendet evropiane, por edhe të tjerat, për frenimin e përhapjes së koronavirusit.

Në të gjithë Bashkimin Evropian, tkurrja ekonomike është 11.9%.

Agjencia e Statistikave e BE-së, Eurostat, tha se rënia është më e madhja prejse ka filluar regjistrimi i shifrave në vitin 1995.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close