Shkencëtarët mund të jenë më afër për të kuptuar përse ekziston Universi

Shkencëtarët mendojnë se ata kanë ndërmarrë një hap drejt përfundimit për të kuptuar një nga misteret më të mëdha të universit: pse ekziston ai në radhë të parë.

Kur universi u formua, ai krijoi si antimaterien dhe materien, të cilat shkatërrojnë njëra-tjetrën kur takohen. Prandaj, pse ka ngelur mjaft materie për të formuar të gjitha galaktikat, yjet dhe botët jashtë ,është pyetja kryesore.

Tani, Science American raporton se shkencëtarët kanë bërë përparim thelbësor drejt dhënies së një përgjigje.
Teoria, e quajtur leptogjeneza, supozon se Big Bang shpërtheu një numër masiv grimcash nënatomike të quajtura neutrinos. Kur përfundimisht ato neutrinot u ndanë, leptogjeneza sugjeron që ato ndodhën të formojnë më shumë nënprodukte sesa ato të antimateries.

Zbulimet e reja nga eksperimenti Tokai në Kamioka i Japonisë, të cilat u botuan javën e kaluar në revistën Nature, nuk janë prova përfundimtare e teorisë së leptogjenezës. Por, në pritje të shumë eksperimenteve dhe analizave të mëvonshme që do të ishin të domosdoshme për ta bërë atë deklaratë, SciAm raporton se gjetjet duket se sugjerojnë me forcë se leptogjeneza është diçka.

Studimi sugjeroi se ka një shans 95 përqind që neutrinot të prishen në një pjesë të pabarabartë të materies ndaj antimaterisë, një matje e quajtur shkelje e CP. Kjo tingëllon bindëse, por nuk është aq mirë sa për një mister kaq themelor të universit.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close