Si ndikuan ndryshimet klimatike në zhdukjen e llojeve të tjera të njerëzve?

Shkenca ka zbuluar se ne nuk ishim i vetmi lloj i Homo Sapiensit që udhëtonte në tokë rreth 2 milion vjet më parë. Këto homininis jetonin në habitate të vështira.

Pavarësisht se ata mund të kenë pasur arritje tjera si kontrolli i zjarrit, krijimi i veshjeve apo krijimi i mjeteve të gurit, të vetmit që mbijetuam ishim ne të llojit Homo Spaienc.

Studiuesit kërkimorë sugjerojnë se aftësia teknologjike e zhvilluar tek speciet e sotme, apo dietat e mira, apo fakti që ishin vrapues më të mirë, kanë kontribuar në vazhdimësinë e llojit tonë.

Ndërkohë që disa të tjerë i mëshojnë idesë se këto lloj homininis nuk janë zhdukur totalisht, përkundrazi janë shkrirë totalisht me genet tona falë riprodhimit.

Gjithashtu është hipotezuar se ndryshimi klimatik ka luajtur rol në zhdukjen e tyre. Dhe i tillë hipotezim është mbështetur nga shkencëtarë në Itali, Mbretëri të Bashkuar dhe Brazil,

Dhe autorët e këtij studimi sugjerojnë që njerëzimi të hapë sytë ndaj ndryshimeve klimatike që po ndodhin sot. Kjo shërben si paralajmërim.

“Edhe vetë krijesa më e fuqishme e mbretërisë së kafshëve, pra njeriu, nuk i shpëton dot ndryshimit klimatik kur bëhet ekstrem. Njerëzit duhet të kenë parasysh këtë, marrë shkas nga çfarë po ndodh”, ka thënë paleontologjisti italian i Universitetit të Napolit, Paskuale Raia.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close