Ish-ministri kroat:Serbisë nuk duhet t’i jepet dritë e gjelbërt për anëtarësim në BE përderisa ajo nuk ndjekë penalisht njerëzit që kanë kryer krime lufte

Zagreb – Ish Ministri Kroat i Drejtësisë beson se Serbisë nuk duhet t’i jepet drita e gjelbërt për t’u bashkuar me BE derisa të dëshmojë se bazohet në shtetin e së drejtës.

Ish-Ministri Dražen Bošnjaković foli për ndjekjen penale të kriminelëve të luftës në një emision në HRT. Ai tha se ka katër gjykata të specializuara për krime lufte në Kroaci – në Osijek, Rijeka, Split dhe Zagreb, si dhe katër zyra të prokurorit të shtetit që kanë departamente të posaçme për përpunimin e krimeve të luftës.

“Ëhtë e vështirë për të kryer procedime në këto akte. Shpesh autorët e këtyre veprimeve janë të padisponueshëm dhe dëshmitarët nuk janë gjithashtu të disponueshëm. Këto nuk janë procedura të lehta dëshmuese, është e vështirë të marrësh dokumente ose dëshmitarë,” tha Boshnjakoviç.
Ai shtoi, megjithatë, se në këtë ende duhet të punohet.

Në atë kontekst, ai përmendi edhe Serbinë, të cilën ai tha se nuk duhet t’i jepet drita jeshile për t’u bashkuar me BE derisa të provojë se bazohet në shtetin e së drejtës, që do të thotë të përballet me të kaluarën dhe rolin e saj në këtë fushë. .

Ai gjithashtu beson se Serbia duhet të ndjekë penalisht njerëzit që kanë kryer krime lufte. Ai gjithashtu tha se procedurat po zhvillohen në Serbi kundër një pjese të vogël të njerëzve, por që kjo gjithashtu po shkon shumë ngadalë dhe se kjo që po bëhet është shumë pak për të gjithë të keqen që është bërë në këto hapësira.

“Në procesin e negociatave, Kroacia nuk duhet të pajtohetme atë që Serbia të mos procesojë gjithçka që është e mundur,” theksoi Boshnjakoviç, duke shtuar se Kroacia mund të bllokojë negociatat dhe përsëriti se çdo vend që hyn në BE, siç ishte rasti me Kroacinë, duhet të provojë se bazohet në shtetin e së drejtës.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close