Studimi që sugjeron se kur ka të ngjarë që personat e infektuar me coronavirus të jenë më ngjitës.

Ekzaminimi sistematik dhe metaanaliza e tre koronavirusëve njerëzorë sugjerojnë që individët e infektuar me virusin SARS-CoV-2, i cili shkakton kovid 19, ka më shumë të ngjarë të jenë shumë ngjitës në javën e parë pas shfaqjes së simptomave. Ndryshe nga kovid 19, shpërthimi i SARS dhe MERS u shkaktua nga viruse që më vonë arritën kulmin dhe kjo ndoshta është arsyeja pse pandemia kovid 19 po përhapet më shpejt në komunitet.

Ngarkesa virale e koronavirusit SARS-CoV-2 duket se arrin kulmin në traktin e sipërm respirator në fillim të sëmundjes, nga fillimi i simptomave deri në ditën e pestë, ndërsa SARS-CoV dhe MERS arrijnë më vonë një ngarkesë; kjo mund të jetë gjithashtu arsyeja pse pandemia kovida 19 po përhapet më shpejt.

Deri më sot, provat e virusit SARS-CoV-2 tregojnë një model të periudhës infektive nëntë ditore. Meqenëse studimi shqyrton vetëm rastet e konfirmuara, jo ato që mund të jenë ekspozuar, nuk mund të sigurojë depërtim në kohëzgjatjen e rekomanduar të karantinës.
Megjithëse ngarkesat virale duket se janë të ngjashme midis njerëzve të infektuar me koronavirus SARS-CoV-2 që zhvillojnë simptoma dhe atyre që nuk shfaqen, shumica e studimeve sugjerojnë që individët asimptomatikë mund të dëbojnë virusin nga trupi më shpejt dhe mund të jenë ngjitës për më pak kohë.

Edhe pse materiali gjenetik i virusit SARS-CoV-2 ende mund të zbulohet në mostrat e frymëmarrjes ose jashtëqitjes edhe pas disa javësh, asnjë virus i gjallë që mund të shkaktojë infeksion nuk është gjetur në mostrat e mbledhura nëntë ditë pas fillimit të simptomave, sipas një rishikimi sistematik dhe meta-analizës së tre koronavirus njerëzor, botuar në The Lancet Microbe.

“Gjetjet janë në përputhje me studimet e gjetjes së kontaktit që sugjerojnë që shumica e ngjarjeve virale të transmetimit ndodhin shumë herët, veçanërisht në pesë ditët e para pas shfaqjes së simptomave, duke treguar rëndësinë e vetë-izolimit menjëherë pasi fillojnë simptomat”, thotë autori kryesor Dr. Muge Cevik. Universiteti i St. Andrews në Mbretërinë e Bashkuar.

“Ne gjithashtu kemi nevojë për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për gamën e simptomave të lidhura me sëmundjen, duke përfshirë simptoma të lehta që mund të ndodhin më herët në infeksion sesa ato më të theksuara, të tilla si kollë ose ethe.”

Studiuesit përfshinë 98 studime me pesë ose më shumë pjesëmarrës, studime kohore dhe prova retrospektive të rastësishme; 79 prej tyre u përqëndruan në SARS-CoV-2, tetë në SARS-CoV dhe 11 në infeksionin MERS-CoV.

Me ndihmën e mostrave të frymëmarrjes, virusi i zbatueshëm u shumëzua në javën e parë të sëmundjes. Nga ana tjetër, asnjë studim i përfshirë në këtë përmbledhje sistematike nuk ishte në gjendje të izolonte me sukses virusin e gjallë pas ditës së nëntë të simptomave në çdo lloj mostre.

Disa studime kanë izoluar me sukses virusin e gjallë nga mostrat e jashtëqitjes, dhe roli i transmetimit oral-fekal për SARS-CoV-2 mbetet i paqartë.

“Këto zbulime sugjerojnë që në praktikën klinike, mund të mos jetë e nevojshme të përsëritet testimi PCR për të përcaktuar që pacienti nuk është më ngjitës”, thotë Dr. Cevik.

Ngarkesa më e lartë virale e koronavirusit SARS-CoV-2 ARN u zbulua në fillim të sëmundjes, kur shfaqen simptomat ose para ditës së pestë të simptomave. Në të kundërt, ngarkesat virale në SARS dhe MERS arritën një maksimum prej dhjetë deri në 14 ditë, përkatësisht, shtatë deri në dhjetë ditë pas shfaqjes së simptomave.
Vetëm dymbëdhjetë studime raportojnë individë asimptomatikë të infektuar me virusin SARS-CoV-2, dhe gjashtë prej tyre gjithashtu hetuan se sa shpejt njerëzit dëbuan materialin viral nga trupat e tyre.

“Megjithëse ngarkesat e ARN virale duket se janë përgjithësisht të ngjashme tek njerëzit me dhe pa simptoma, disa studime sugjerojnë që individët asimptomatikë mund të dëbojnë materialin viral nga trupi më shpejt”, thotë Dr.

Disa studime kanë zbuluar se njerëzit me një infeksion asimptomatik mund të heqin qafe virusin më shpejt, duke sugjeruar që ata pa simptoma mund të jenë po aq ngjitës sa ata me simptoma në fillimin e infeksionit, por mund të jenë ngjitës për një kohë më të shkurtër.

Studimi u krye nga studiues nga Universitetet e Shën Andrews, Edinburg dhe Glasgow, si dhe spitaleve në Edinburg, Vishawa dhe Napoli.

/përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close