Facebooku legalizon përdorimin ose shitjen e të dhënave të përdoruesve të WhatsApp

ATSH – Duke i përshkruar të dhënat si pasurinë më të vlefshme në botën e sotme, ekspertja e medias digjitale, Nabat Garakhanova, theksoi se nuk ka siguri të plotë në internet për sa i përket çështjeve të privatësisë.

Duke cituar rregullat e reja të privatësisë të aplikacionit të popullarizuar të mesazheve WhatsApp, ajo rekomandoi që njerëzit të zgjedhin aplikacione jofitimprurëse me burim të hapur sesa ato që vijnë nga ndërmarrjet.

Javën e kaluar, shërbimi i mesazheve WhatsApp detyroi shumë përdorues të bien dakord për rregulla të reja të privatësisë për ndarjen e të dhënave personale me kompaninë Facebook.

Përdoruesit nuk do të jenë në gjendje të përdorin shërbimin e aplikacionit nëse nuk i pranojnë kushtet.

Duke iu përgjigjur pyetjeve Garakhanova, doktore e shkencës së komunikimit digjital, theksoi se ndërsa platforma e mediave sociale Facebook nuk zbaton këtë lloj detyrimi në shumë vende, të tilla si në BE, kompania përpiqet të zbatojë mbledhjen e të dhënave, kështu që ndoshta ajo nënvlerëson Turqinë dhe ligjet e saj.

Ajo theksoi se Facebook ka vendosur rregulla të reja të privatësisë për përdoruesit komercialë.

“Ka pasur shumë diskutime në lidhje me përdorimin e të dhënave që ata kanë pasur më parë, por si një kërkesë e Rregullores së Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave në vendet e BE-së dhe Ligjit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale në vendin tonë, WhatsApp duhej të merrte leje për përdorimin e të dhënave”, theksoi Garakhanova, e cila gjithashtu drejton kompaninë këshilluese “Mezo Digital”.

“Platforma e mediave sociale tashmë ka të dhëna të përdoruesve, por tani po përpiqet të përdorë edhe në mënyrë shesë të dhënat për reklama në mënyrë të ligjshme”, shtoi ajo.

Duke kujtuar se Facebook u akuzua për manipulim të votave në zgjedhjet e mëparshme në SHBA, ajo tha se të dhënat personale mund të përdoren për ndërtimin e menaxhimit të perceptimit.

Ajo tha se Facebook nuk po zbaton të njëjtat rregulla në BE nga frika se mos sanksionohet për shkak të saktësisë së grupeve për mbrojtjen e të drejtave personale.

“Më parë, Franca dhe Britania e Madhe kishin parandaluar qytetarët e tyre të përdorin të dhënat e WhatsApp nga Facebook”, theksoi ajo.

Ajo shtoi se Turqia duhet gjithashtu të veprojë fuqishëm në drejtim të ndryshimit të rregullave të privatësisë nga këto kompani të mediave sociale.

Ndërkohë, Autoriteti Turk i Konkurrencës ka pezulluar rregullat e reja të WhatsApp për ndarjen e të dhënave dhe ka hapur një hetim ndaj aplikacionit të mesazheve dhe Facebook.

“Në këtë kontekst, Facebook duhet të pezullojë ndarjen e të dhënave dhe të njoftojë hapat e tij për të gjithë përdoruesit”, theksoi autoriteti turk.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close