Semiramis, mbretëresha legjendare e Asirisë.

Semiramis ishte mbretëreshë legjendare e Asirisë, e njohur gjithashtu si Shamiram në aramaisht. Ka shumë histori për personalitetin e saj, dhe janë bërë përpjekje për ta identifikuar me fytyra të vërteta. Emri “Semiramis” është një formë helenistike e emrit akkadian “Shammur-amat”, që do të thotë “dhuratë e detit”. Ishte ndoshta edhe princeshë e Babilonisë, ishte nëna e mbretit asirian Adad-Nirari (810-762 p.e.s.) dhe luajti një rol të rëndësishëm gjatë mbretërimit të tij. Sipas një tradite tjetër, ishte e bija e perëndeshës Derketus dhe një siriani të vdekshëm.

Disa ditë pas lindjes, nëna e saj e la në lumë dhe, me ndihmën e Zotit, asnjë kafshë e rrezikshme nuk iu afrua, përveç disa pëllumbave që e ushqenin. Dikur kaluan aty barinjtë e mbretit dhe u ndalën të befasuar nga gjallëria dhe bukuria e foshnjës. Atëherë kryepeshkopi Simas e mori dhe e çoi në shtëpinë e tij, ku e rriti. Kur u rrit, u bë aq e bukur dhe aq inteligjente sa kur e pa guvernatori i Nineveh i kërkoi që të martohej me të dhe u martuan. Semiramis mori pjesë në fushatën e burrit të saj kundër Baktron dhe u dallua për trimërinë dhe planet e saj mjeshtërore që çuan në fitore. Mbreti i Asirisë, Ninos, i cili ndiqte kontributin e saj në ato beteja, u dashurua me të dhe i kërkoi burrit të saj që të martohej me të. Ai, vetëm nga mendimi se do të ndahej nga Semirami, u var. Kështu Semiramis u martua me Ninos dhe pas vdekjes së tij u ngjit në fron.

emiramis si mbretëreshë bëri shumë vepra. Herodoti përmend (A ‘184) se ndërtoi diga mbresëlënëse, sepse më përpara lumi zakonisht përmbytte gjithë rrafshnaltën deri në det. Gjithashtu ndërtoi rrugë nëpër male të thepisur, bëri fushata fitimtare në Persi, Egjipt dhe Libi, mbyti një rebelim në Media, ku ndërtoi “Kopshtet e Varur të Babilonisë”, dhe gjithashtu ndërtoi Tarsus në Cilicia. Kishte ngritur kudo, si suvenire të ngjarjeve dhe fitoreve të mëdha, kolona triumfuese të lexuara nga Aleksandri. Në njërën prej tyre, kishte diktuar mbishkrimin e mëposhtëm: “Natyra më dha trupin e një gruaje, por veprimet e mia më bënë të barabartë me burrat më të mëdhenj. Qeverisa shtetin e Ninos. Para meje, asnjë asirian nuk kishte parë detin, por unë pashë katër oqeane. Detyrova lumenjtë të rrjedhin aty ku doja unë, aty ku ishte e dobishme!”. Si përfundim drejtoi një fushatë kundër Indisë, duke udhëhequr nga një ushtri e madhe, por u mund në një betejë afër lumit Indus dhe humbi një të tretën e forcave të saj. Sipas traditës, pas kësaj humbjeje, Semiramis u shndërrua në pëllumb. Sipas një tradite tjetër, u vetëvra…../Kalendari Enciklopedik Shqipëtar

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close