FAO: Shqipëria e para në rajon për prodhimin e perimeve

/ATSH/ Shqipëria është renditur e para në rajon, përfshirë edhe Kroacinë për prodhimin e perimeve duke lënë pas Bosnje Hercegovinën, Serbinë e Maqedoninë e Veriut.

Në bazë të raportit të publikuar nga FAOSTAT, Shqipëria rezulton e para në rajon përfshirë Kroacinë për prodhimin e kastravecit, domates e shalqirit, ndërsa renditet e dyta sa i përket prodhimit të frutave.

Shqipëria sipas FAO-s, ka prodhuar në total 942.2 mijë ton perime. Sasia më e madhe e prodhimeve bujqësore dominohet nga domatja që për vitin e kaluar fermerët prodhuan mbi 299 mijë ton, teksa nuk mbetet pas prodhimi i produkteve të tjera si bostanorët.

Në rajon vendin e pare për prodhimin e frutave e kryeson Serbia me 1.8 milionë ton fruta të prodhuara një vit më parë, e në listë pas saj sipas FAO vjen vendi ynë me 810.7 mije ton.

Sektori i bujqësisë ka një ndikim jo të vogël në ekonominë e vendit. Pesha e saj u rrit ndjeshëm veçanërisht gjatë vitit të shkuar në 19.3% të Prodhimit të Brendshëm Bruto, kjo edhe si rrjedhojë e rënies së fortë që pësuan sektorët e tjerë shërbimet e tregtia për shkak të pandemisë.

Të dhënat e INSTAT tregojnë se gjatë periudhës janar-shkurt shitjet e produkteve bujqësore shënuan një rritje me 23% në raport me vitin 2020, ndërsa zgjerimin më të madh të eksporteve e shënuan zarzavatet, fruta perimet si dhe bimët mjekësore.

Drejtoresha e Agjencisë së Zhvillimit Bujqësor dhe Rural (AZHBR) Frida Krifca deklaroi se asgjë nuk është e rastësishme.

“Ky është reflektim i punës dhe përpjekjeve të jashtëzakonshme dhe besimit se thesari ynë është në tokën tonë. Më shumë përpjekje, punë e përbashkët, akses në financim dhe mbështetje do të ketë, sepse prej fundvitit 2018 kur akredituam programin IPARD, drejtimi EUROPIAN për zhvillimin e bujqësisë është bërë realitet me më shumë se 290 investime të mëdha në dy vitet e fundit në sera, ferma me teknologji moderne, mekanike bujqësore me agregate të specializuar dhe fabrika agropërpunimi me standarde të Bashkimit Europian”, tha Krifca.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close