Çfarë është presioni i ulët i gjakut?

ATSH/ – Presioni i ulët i gjakut është një problem që mundon shumë njerëz, veçanërisht në verë. Një ndjenjë dobësie, e përzier me marramendje, konfuzion, vizion të paqartë dhe ndonjëherë edhe humbje të vetëdijes ju pengon të bëni ndonjë aktivitet.

Por, çfarë është saktësisht presioni i ulët i gjakut dhe cilat janë mjetet shëruese më të mira për ta luftuar atë?, pyet faqja e internetit melarossa.it.

Çfarë është presioni i ulët i gjakut?

Presioni i ulët i gjakut është një gjendje e veçantë e dhënë nga vlerat e presionit arterial që janë më të ulëta se normalja. Një çrregullim që mund të shkaktojë një sërë pasojash shumë të bezdisshme.

Hipotensioni, sinonim i presionit të ulët të gjakut, është një problem shumë i zakonshëm: megjithëse nuk shkakton pasoja serioze siç janë ato të shkaktuara nga presioni i lartë i gjakut, ose hipertensioni, ai gjithashtu mbetet një gjendje e vështirë për t’u menaxhuar.

Prirja për të pasur presion të ulët të gjakut mund të varet nga faktorë të ndryshëm, të cilët do të diskutojmë më vonë, përfshirë: gjenetikën, disa lloje të patologjive, marrjen e ilaçeve të caktuara, shtatzëninë, faktorë të ndryshëm të mjedisit.

Çfarë është presioni i gjakut

Presioni i gjakut nuk është asgjë më shumë se “forca” që ushtron gjaku kundër mureve të enëve të gjakut. Kjo forcë përcaktohet nga veprimi i zemrës, i cili vepron si një lloj pompë: ekzistojnë disa faktorë fizikë që përcaktojnë presionin e gjakut.

Për shembull:

* forca e tkurrjes së zemrës.

* Shkalla e zemrës, e cila është numri i rrahjeve të zemrës në minutë.

* Diapazoni sistolik, pra sasia e gjakut që del nga zemra sa herë që ka një tkurrje ventrikulare.

* Rezistencat që enët e vogla arteriale të gjakut i bëjnë kësaj lëvizjeje, të quajtura rezistenca periferike.

* Shëndeti dhe elasticiteti i arterieve, përfshirë aortën (arteria më e madhe në trupin e njeriut, e cila fillon nga barkusha e majtë e zemrës dhe mbart gjak të oksigjenuar në të gjitha pjesët e trupit).

* Volemia ose vëllimi i përgjithshëm i gjakut që qarkullon në trup.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close