Timothy Less:”Serbia mund të heq dorë nga Kosova në këmbim të Republika Srpska”

Mediat bosniake njoftojnë se Ish diplomati në BiH, Timothy Les, beson se “non-paper” që flet për ndryshimet e kufijve në Ballkanin Perëndimor ka dalë nga zyra e Janez Jansas.

Ai synon të prek pulsin e bashkësisë ndërkombëtare për këtë çështje dhe tregon se “Serbia mund të heq dorë nga Kosova në këmbim të Republika Srpska”, raporton Avaz.

Les thekson se “non-paper” sllovene është një njohje e realitetit të ri politik.
Dokumenti erdhi nga zyra e Janez Jansës. Sllovenët kanë interes në Ballkan, ata e kuptojnë mentalitetin ballkanik. Evropa duhet të marrë iniciativën për të riorganizuar Ballkanin dhe ata kanë vendosur të fillojnë mekanizmin përmes “non-paperi-t”. Derisa Bideni është në pushtet “, tregon Les ..

Ai beson se Sllovenët vendosën të provojnë reagimin ndërkombëtar me këtë “non-paper” dhe thotë se çmimi i Serbisë për dorëzimin e Kosovës ose Kosovës pa veriun do të ishte aneksimi i Republika Srpska, i cili do të korrespondonte me qëllimin serb të arritjes së bashkimit kombëtar.

Les nuk beson se do të ketë ndryshime në Ballkanin Perëndimor në të ardhmen e afërt.

“Tensionet do të qëndrojnë derisa të ndryshojnë kufijtë. Unë nuk e parashikoj luftën, por ekziston gjithmonë rreziku, dhe nëse ka dhunë, ajo do të vijë nga boshnjakët të cilët dëshirojnë të mbrojnë BiH. Lloji i vetëm i konfliktit që mund të luftohet është një përsëritje e konfliktit të ‘99. në Kosovë, që është vetëvrasje politike. Boshnjakët nuk kanë një ushtri, serbët do të kenë një problem me Serbinë, ata do të humbin integritetin e tyre moral. Nëse RS shkëputet, BiH do të gjendej në situatën që Serbia ka me Kosovën. “Situata ka ndryshuar, njerëzit janë ndarë, ka një kufi të qartë që ndan RS nga Federata,” tha Les.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

CATEGORIES
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close