Në Koloseumin e Romës do të rindërtohet dyshemeja e gladiatorëve

Qeveria e Italisë miratoi planin për të rindërtuar dyshemenë në Koloseumin antik të Romës, për t’u dhënë vizitorëve mundësinë për të qëndruar atje ku dikur kanë luftuar gladiatorët.

Projekti për ndërtimin e dyshemesë prej druri u shpall nga ministri i Kulturës, Dario Franceschini.

Firma italiane inxhinierike Milan Ingegneria fitoi kontratën prej 18.5 milionë eurosh për të ndërtuar dyshemenë.

Ndërtimi pritet të përfundojë në vitin 2023.

Aktualisht, monumenti 2,000-vjeçar nuk ka dysheme.

Ajo është hequr nga arkeologët në shekullin 19, për të ekspozuar rrjetin nëntokësor të tuneleve, ku mbaheshin gladiatorët dhe kafshët, përpara se të fillonin sportet e përgjakshme.

Franceschini tha se dyshemeja e re do t’u mundësojë vizitorëve “të shohin madhështinë e Koloseumit nga qendra e tij”.

Koloseumi ishte amfiteatri më i madh në Perandorinë Romake.

Luftimet me gladiatorë dhe spektakle të tjera publike mbaheshin me së paku 50,000 spektatorë.

Më 2019 – vitin e fundit pa pandeminë e koronavirusit – Koloseumi ka tërhequr rreth 7.6 milionë vizitorë.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close